област Велико Търново
Сподели
26 юни 2017
Автор: ОбластВТ

4000 изпълнители пяха на XIV.Национален Петропавловски събор

4000 изпълнители пяха на XIV.Национален Петропавловски събор

Близо 4000 певци и музиканти от цяла България се надпяваха край Велико Търново през изминалата събота и неделя. Сред природата край Петропавловския манастир бе открито четиринадесетото издание на Националния Петропавловски събор. Над 200 фолклорни групи от всички краища на страната се изявиха на двете фестивални сцени. Освен индивидуални изпълнители и танцувални състави, в рамките на събора се представиха и формации, пресъздаващи традиционни обичаи от различните етнографски области.

Най-малкият участник бе Светослав Йоргов, който е на 3 години и е от горнооряховското село Правда. Най-възрастните певци бяха Калинка Куцарова от с. Аврен, Варненско, и Пенка Цанева от с. Добри дял, Лясковско. Те са на по 85 години. Освен български групи, чуждестранни изпълнители и състави запознаха публиката с обичаите в Испания, Молдова, Сърбия и Грузия.

Петропавлоският събор бе открит с кукерска демонстрация, а приветствени думи отправи заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Той поздрави всички участници от името на кмета на старопрестолния град Даниел Панов. В словото си Ганчо Карабаджаков подчерта голямата роля на фестивала за опазването и популяризирането на българското нематериално културно наследство.

Организатори са общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Петропавловският събор е създаден през 1993 г., като от 1997 г. е национален и се провежда на всеки две години. Поради големия брой участници от 2011 г. те се изявяват паралелно на две сцени. Фестивалът има конкурсен характер, а професионалното жури е ръководено от проф. Елена Кутева, директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ