област Велико Търново
Сподели
27 авг 2019
Автор: ОбластВТ

23 картини дариха художници от пленера в Елена

23 картини дариха художници от пленера в Елена
С впечатляваща изложба завърши пленерът по изобразително изкуство в гр. Елена с участието на румънски и български художници. Творческото събитие е сред дейностите на съвместния проект „Култура във вечността“ на двете общини - Елена и Меджидия, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 г.“За четири дни всеки един от двайсетте художници успя да улови и пресъздаде по свой начин атмосферата на възрожденския град със старите къщи и църкви. Разходките сред природните забележителности на Еленския край също вдъхновиха майсторите на четката за интересни сюжети.

Мирча Костя, професионален художник от Меджидия, дойде на пленера в Елена с четири свои колежки, които от години посещават неговото творческо ателие  и участват в известен международен пленер в румънския град. „Впечатлен съм от гостоприемството на еленчани, с които благодарение на съвместния проект слагаме началото на едно ново приятелство и съм сигурен, че ще е ползотворно и за двете страни – сподели художникът. Градът ме грабна с тишината, спокойствието и светлината, чието взаимодействие създава усещане за особена вибрация. Това въздейства върху твореца и тук създадохме повече картини от необходимите. Нашият труд е в обществена полза. Изкуството прави душата да се чувства добре, а един здрав дух поддържа и здраво тяло. С моя екип се стараем да ставаме по-добри, да оставим творби, по които бъдещите поколения ще съдят за нашата работа“.

През дните на пленера се създаде творчески обмен на идеи и практики между различни поколения художници. От групата на местните се изявиха и пет талантливи деца от Елена на различна възраст – Мия, Аксу, Гергана, Анна, Мария и Никол с изяви и награди от десетки изложби и конкурси. Доайенът на групата бе 85-годишният еленски художник Иван Стефанов.

23 картини дариха участниците в пленера за фонда на новата художествена галерия, която ще се помещава във възстановеното по проекта изгоряло училище в центъра на Елена. „Ангел над града“ е картината на Лора Янева, която тя създава с усещането, че край трите църкви е на специално място, като на криле. Вдъхновена от легендата за Елена и традиционните за този край носии, Боряна Мочева създаде образ и картина за връзката между минало и съвремие.
Кметът инж. Дилян Млъзев поздрави участниците в пленера, благодари на тях и на модераторите Дияна Брешкова и Милчо Бонев за чудесните картини. Всички получиха грамота и символичен сувенир в знак на признание за вдъхновената им работа.

Любителите на изкуството могат да разгледат изложбата, уредена в Туристическия информационен център, до края на месец септември.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ