област Велико Търново
Сподели
06 яну 2021
Автор: ОбластВТ

Велико Търново отбеляза Богоявление и рождението на Христо Ботев

Велико Търново отбеляза Богоявление и рождението на Христо Ботев
Велико Търново отбеляза Богоявление, макар да бе символично и без обществени събития заради епидемията. Йордановден е сред най-старите и почитани празници, свързан е с покръстването на Исус Христос във водите на река Йордан от св. Йоан Кръстител, както и с вълшебната и целебна сила на водата.

Кметът Даниел Панов уважи Светата литургия в катедралния храм „Рождество Богородично“. Във всички църкви бе обновена светената вода, която днес се внася в домовете, за да ги пази и пречисти. Панов поздрави присъстващите на службата и пожела на всички великотърновци да бъдат здрави и благословени.Навръх Богоявление великотърновският митрополит Григорий отслужи литургия пред храма „Свети Седмочисленици“ в двора на Националния военен университет „Васил Левски“. Спазена бе и традицията да бъде осветено бойното знаме на висшето училище.

Заради епидемията традиционното пускане на Христовия кръст в р. Янтра от Владишкия мост тази година не се състоя. Ритуалът, макар и символично заради мерките, бе проведен в НВУ „Васил Левски“. Кръстът бе изваден от 20-годишния курсант Тихомир Стоянов.

6 януари е рождената дата на големия български поет и революционер Христо Ботев – днес се навършват 173 години от рождението му. В знак на почит и признателност, пред паметника на бележития герой в центъра на Велико Търново кметът Даниел Панов, представители на институции, неправителствени организации и граждани поднесоха венци и цветя.

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ