област Велико Търново
Сподели
17 ное 2020
Автор: ОбластВТ

Финансова подкрепа от правителството ще получат занаятчиите от Самоводската чаршия

Финансова подкрепа от правителството ще получат занаятчиите от Самоводската чаршия
Занаятчиите от Самоводската чаршия ще бъдат подпомогнати за преодоляване на последствията от коронакризата, засегнала особено силно туризма и културата, музеите, етнографските центрове.

Премиерът на България Бойко Борисов разпореди на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и на министъра на финансите Кирил Ананиев да бъдат отпуснати общо 305 000 лева в подкрепа на майсторите на старинните техники и занаяти и за работещите в четирите архитектурно-етнографски комплекса в България – „Самоводска чаршия“ във Велико Търново, „Етъра“ в Габрово, „Старият Добрич“ и в Златоград.

Важна роля за осигуряването на важната за занаятчиите подкрепа имат кметът на старопрестолния град Даниел Панов и социалният министър Деница Сачева. Преди три седмици Панов и занаятчиите разговаряха с Деница Сачева за необходимостта от субсидиране на архитектурно-етнографските комплекси, които са сред най-важните средища за опазване и популяризиране на богатата хилядолетна българска култура. Скоро след проведената среща вече е намерено решение. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ