област Велико Търново
Сподели
20 юни 2019
Автор: ОбластВТ

Физикът проф. Минко Балкански гостува в СУ "Георги Измирлиев"

Физикът проф. Минко Балкански гостува в СУ Георги Измирлиев
Уважаваният  физик проф. Минко Балкански бе гост в СУ „Георги Измирлиев” днес. Срещата се проведе в  конферентната зала на училището, където ученици и учители нямаха търпение да се запознаят с бележития учен.Срещата започна с кратко видео, с което домакините представиха историята на училището на професора. Той бе впечатлен от дългогодишните традиции в гимназията. Изказа и задоволството си от интелектуалните въпроси, с които го обсипаха децата.Учениците знаеха подробно биографията на проф. Балкански и го попитаха как е станал толкова знаменит учен, как се е развил неговият живот, как е стигнал до Индия, как учениците да се адаптират към новите учебни програми и други.

Единственото хубаво качество на човека е да има желание за труд. Да знаеш, че като станеш сутрин, трябва да направиш нещо. Само и единствено трудът осигурява напредък. Талантът си остава само талант, без работа. В България има чудесни деца с дарба, каза още проф. Балкански.

Проф. Минко Балкански е живият пример за това как само с желание и труд, човек може да постигне всичко. Професорът често споделя в своята фондация една френската поговорка: Магарето обича да пие вода от извора, но е много трудно да го заведем до там. Изворът го доведох, добавя той накрая.

Минко Минев Балкански е френски учен физик от български произход, професор в университета „Мария и Пиер Кюри в Париж.

Роден е през 1928 г. в село Оряховица, Старозагорско. Считан е за един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб. Понастоящем е сред най-богатите българи в чужбина, френски гражданин, живее в Париж. Развива широка благотворителна дейност.

С цел да подпомага културния живот в родния си край, професор Минко Балкански създава Фондация „Миню Балкански“, наименувана в памет на баща му Миню Балкански. Базата на фондацията е в с. Оряховица, където бившите магазини и къщи на семейството са преустроени в приемен дом, битова зала, библиотека (с френска литература над 6000 тома), изба, учебна зала по информатика, фитнес зала и музей.

През 2003 г. е награден с орден „Стара планина“, а през 2004 г. получава статуетката „Мигрант на годината“ на Международната организация по миграцията. През изминалата година проф. Балкански е удостоен със званието „Будител на България”.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ