област Велико Търново
Сподели
11 юли 2018
Автор: ОбластВТ

С ново поколение 4Д ехограф разполага АГ отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица

С ново поколение 4Д ехограф разполага АГ отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица
Великотърновският клуб на „Зонта Интернешънъл“ дари на Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица мултифункционален цифров 4Д ехограф.


На благотворителен бал „Бяло лято“ дамското дружество е събрало средства, с които подпомага инициативи, свързани с подобряване положението на жената в социален, политически, здравен и образователен аспект.Сред дарителите е и кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев: Общината прави инвестиции в апаратура, както и в подобряване на болничната среда. Предстои проект за ремонт на две отделения тази година и още две през следващата, одобрен от „Красива България“. Общата ни кауза е да издигнем авторитета на болницата.

Ехографът е със 17-инчов цветен LCD монитор, с честотен диапазон 2-15 MHz. Екранът представя два образа с реално време. Може да се прави кардиологичен запис на плода в реално време. Апаратът е с цветна доплерова система, чрез която може да се изследват артериалните венозни съдове.Чрез новия ехограф може да се осъществява по-ранно откриване на бременността. Освен за бъдещи родилки, апаратът ще се използва и за диагностика на заболявания на женската полова система. Ехографът има възможности за разширен АГ-пакет и кардиологичен пакет. Сумата, дадена за новата придобивка на болницата е 16 700 лева.Още преди няколко месеца бе представянето на компютърен томограф от последно поколение, на стойност 420 хил. лв. Благодарение на този скенер през тялото на пациента минава малко количество рентгенови лъчи. Апаратът работи по здравна каса.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ