област Велико Търново
Сподели
22 окт 2021
Автор: ОбластВТ

Проф. Мирослав Гълъбов, номер 9 в листата на ВМРО-Българско национално движение: Образованието е приоритет и фактор в отстояването на националната ни идентичност

Проф. Мирослав Гълъбов, номер 9 в листата на ВМРО-Българско национално движение: Образованието е приоритет и фактор в отстояването на националната ни идентичност
„Висшето образование е моята голяма любов и също толкова голяма болка. От 1993 г. съм преподавател и на практика целият ми съзнателен живот е посветен на просветителската дейност. Вече отлично познавам предизвикателствата и проблемите на висшето образование и мога да бъда полезен, защото е време да подредим тази област“, казва проф. Мирослав Гълъбов, който е преподавател във факултет „Математика и информатика“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Бил е негов декан в продължение на шест години.

Проф. Гълъбов е под номер 9 в листата на ВМРО - Българско национално движение. Член е на Националния съвет на Съюза на патриотичните сили „Защита“ и е областен координатор на партията, която е коалиционен партньор на ВМРО.
„Много далеч сме от европейските стандарти за висше образование, без значение колко ние се хвалим с достиженията си. Истината е, че единственият български университет, който фигурира в първите 1000 в класацията на висшите училища в световен мащаб, е Софийският университет. Какъв по-реален и очевиден показател за качеството на образованието в България да търсим?“, споделя проф. Гълъбов.

След това уточнява, че проблемите в сферата на висшето образование са твърде много и са наслагвани с години и един от тях е липсата на млади кадри. „До скоро причина беше ниското заплащане, сега заплатите са по-високи, но на фона на месечното възнаграждение в други сектори, нашите пак са ниски. Във факултета, в който аз работя, най-младите ни колеги са на около 35 и след тях няма никой. А говорим за най-младия факултет във Великотърновския университет, факултетът, в който средната възраст на преподавателите е 48-50 години“, споделя проф. Гълъбов.

Наложителни и спешни са и промените в Закона за висше образование, които да прекратят безконтролността на ректорите. „Оказа се, че над ректора е само господ. Те са се превърнали в местни велможи и дори Министерството на образованието не може да оказва влияние върху решенията, които взимат“, допълва още проф. Гълъбов, който вече две години води дело именно срещу тази безконтролност на ректорите. Категоричен е, че от решението на това дело, което вече е във Върховния административния съд, зависи как ще се развива висшето образование в България.

„Няма човек, който да отрече, че образованието трябва да е приоритет, защото е фактор в отстояването на националната ни идентичност. Патриотизмът е кауза за ВМРО, затова съм убеден, че всеки глас за ВМРО, е глас за България“, казва проф. Мирослав Гълъбов.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ