област Велико Търново
Сподели
09 дек 2021
Автор: ОбластВТ

Приходите в НАП отново с рекорден ръст

Приходите в НАП отново с рекорден ръст
Над 3,7 млрд. лв. повече постъпления в бюджета през 2021 г.

Над 25,7 млрд. лева са приходите, постъпили в НАП от началото на годината до края на ноември. Това са с почти 3,7 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2020 г., сочат данните на приходната агенция. Постъпленията за Област Велико Търново са  351 млн. лева . Това са с 26,6 млн. лв. повече спрямо същия период на 2020 г. 

Общо данъчните приходи в областта от януари до 30 ноември възлизат на над 163 млн. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо 63 млн. лв., над 34 млн. лв. е корпоративния данък. Размерът на  осигурителните вноски  надвишава 188 млн. лв. в това число над 112 млн. лв. са за държавно обществено осигуряване, 50 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски и 26 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване. 

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – над 47 %, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 18 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от ТД на НАП.

„Уверени сме, че с тези темпове, ръстът на приходите през 2021 г. ще надмине очакванията ни. Увеличението на доброволното деклариране и плащане от бизнеса и гражданите се дължи на партньорския подход от страна на НАП, фокусът ни  големите данъчни рискове и единното прилагане на закона“, каза по повод рекордните приходи изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.
  
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ