област Велико Търново
Сподели
03 юни 2019
Автор: ОбластВТ

Потомците на славния Кършовски род от Елена се гордеят с предците си, работили за доброто на България

Потомците на славния Кършовски род от Елена се гордеят с предците си, работили за доброто на България
Потомци на един от най-големите еленски родове – Кършовския отново се събраха в Елена, където е техният здрав и жилав корен. Деветата родова среща, под надслов „Бунтовни поколения“, откри кметът инж. Дилян Млъзев, също потомък на възрожденската фамилия. Хубавото е, каза той, че традицията продължава, а към родолюбивата инициатива се присъединиха и други известни еленски родове, чиито представители днес са сред нас – Молловия род, на хаджи Юрдан Брадата и д-р Йордан Брадел.С топли приветствени думи към участниците в срещата се обърна Кристалина Георгиева, председател на Инициативния комитет, Изпълнителен директор на Световната банка. „Аз искам да поздравя най-напред нашите деца и техните семейства. Днес е Денят на детето, честито на най-младите наследници на нашите родове. Ние сме тук, заради вас, защото всичко, което правим и ще правим е да съхраним паметта за това откъде идваме, за да можем да знаем накъде вървим.

За нас, които сме в тази зала, историята на България е много скъпа, не само защото е трудна, но също така е богата и славна история. Тя ни е много скъпа, защото прадедите ни са допринесли да я има нашата хубава България, страна със свое знаме, със свой език, със своя религия в Европа и в света. На мен ми провървя в живота да пътувам много, да го видя този шарен свят. Работила съм в повече от сто страни, по-красива, по-мила на сърцето от България няма. И човек, като дойде в Елена, погледне планината, зеленината, цветята, и най-вече хубавите еленчани, нашите светли хора, от това по-ценно, по-силно нещо няма , сподели развълнувана г-жа Георгиева.

Аз съм правнучка на Иван Попхристов Кършовски. Моят прадядо е бил велик човек за своето време. Говорел е седем езика, защото е вярвал, че знанието, да си отворен към света, е най-силният мост за спасението на България. Всички тук сме обединени от това, че хора като него са милеели за страната, не са се страхували да вземат пушката и сабята да се борят за свободата й. Ще завърша с думите от  писмото на Левски до моя прадядо: „ Да си кажем кривиците, та да се поправим, да сме заедно, да вървим напред, ако ще сме хора“. Това и ние правим с родовите срещи. На нашите деца искам да кажа защо е важно да се знае историята на България. Като си знаем историята, ние знаем кои сме и това ни дава сила“.

По традиция на срещите се отбелязват важни годишнини, свързани с историята на родовете. Проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет съобщи пред родствениците интересни, също и неизвестни факти, за Иван Кършов, Иван Попхристов Кършовски и д-р Йордан Брадел. Въпрос на проучване, но вероятно Кършовският род води началото си още от Първото българско царство. Еленската мая във Възраждането е много силна, а историята не може да се накъсва, каза професорът. Тези хора с духа и делата си са възпитавали не само своите деца, но и обществото. Боляринът Кършо е създал фамилията. Неговият потомък Иван Кършов, от чието рождение се навършват 250 години, прави опит за втора Велчова завера, известна като Кършовото съзаклятие. Няма по-важно събитие в националната ни история, в което да не участва Иван Кършовски. Той е гордост не само за Елена, а и за десетки български градове, където е създавал комитети, училища, читалища.

Тази година родовата среща е обогатена с нова инициатива под надслов „Син съм на юнашко племе“ – предизвикателство за опазване на родовата памет към най-малките и вече пораснали представители на известните фамилии. Представиха се три деца, чиито есета развълнуваха всички.

„Гордея се, че съм потомка на смел и свободолюбив род. Радвам се, че се събираме всяка година в Елена. Така се опознаваме и поддържаме връзка. И най-главното, показваме на другите, че е важно човек да почита рода си, да помни историята и хората, които са се жертвали, за да живеем ние  в свободна България“, написа второкласничката Мария Матева.

За Ерика Млъзева дворът на бабината й къща в Елена е вълшебен, най-вече със стария плевник и написаните по него с въглен и тебешир имена на децата, играли тук на воля. „И на старите снимки в чекмеджетата има много деца, а сред тях родителите на баба Жана – дългогодишните учители Бонка и Иван Кършеви. Разказите за тях ме правят горда, че съм от толкава стар и уважаван еленски род“, сподели бъдещата петокласничка.

Есето на Биляна Цветкова пък е за къщата от картичката на град Елена. В нея е живяла нейната прабаба Мара Бояджиева, а в двора е издигната Часовниковата кула. Момичето, което рецитира „Аз съм българче“, е написало и за спомена от първата си среща с рода, когато получава медал „Най-млад кършовец“. На трите момичета г-жа Кристалина Георгиева връчи грамоти. Всички деца, сред които внучката й Ивана и племенницата Деа, получиха с личното й послание книгата „50-те светини извън България, които всеки трябва да види“.

Като председател на Инициативния комитет тя предложи няколко идеи за обсъждане във връзка с Десетата юбилейна родова среща през 2020 година. В знак на уважение към миналото и предците да бъде издигнат паметник на Иван Кършов в Елена и  открит по време на срещата. Инициативата „Син съм на юнашко племе“ да прерасне в национална, да има конкурсен характер и жанрово разнообразие.

Родовата среща завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на братята-революционери Кършовски и на Хаджи Юрдан Брадата.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ