област Велико Търново
Сподели
19 юни 2017
Автор: ОбластВТ

Петропавловският събор очаква любителите на фолклора тази събота и неделя

Петропавловският събор очаква любителите на фолклора тази събота и неделя

Четиринадесетото издание на Петропавловския събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира” в околностите на лясковския манастир „Св. Св. Петър и Павел” ще се проведе тази седмица. В надпяванията тази година ще се включат около 4 000 участници от цялата страна - любителски и професионални колективи за танцово, песенно, инструментално и словесно изкуство, както и индивидуални изпълнители.

На 24 юни (събота) от 11:30 часа ще бъде официалното откриване на дългоочаквания събор. Изпълненията ще започват от 8:30 часа и ще протичат на две сцени. Съборът тази година ще открие кмета на Велико Търново. Гост-изпълнител е Виевската фолклорна група. Специално участие имат и фолклорни състави от Испания, Грузия, Молдова и Сърбия. Участие са заявили над 220 фолклорни групи от всички фолклорни области на България, от тях над 40 детски и младежки формации, 100 индивидуални изпълнители, 34 танцови състави и клубове и 33 групи, представящи обичаи.

През последните две години съборът има конкурсен характер. Творческата комисия е в състав акад. Крум Георгиев – Председател на Общество за фолклор в България, носител на наградата на Министерство на културата „Златен век“ за 2017 г. и златен Оскар за фолклор, проф. д-р Елена Кутева - изкуствовед, директор на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, проф. Даниела Дженева директор на ансамбъл „Тракия”, преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и Галя Чохаджиева, главен уредник в отдел „Етнография” на Регионален исторически музей Велико Търново. Наградите на лауреатите са парични, диплом и плакет.

От град Лясковец участват Детска вокална група за народно пеене „Сорина” при НЧ „Напредък-1870”, Певческа група „Росна китка” при клуб на пенсионера „Мазневска чешмичка”, както и група „Чаровна възраст” при пенсионерски клуб „Зора”. Два са мерданските колектива – Женски народен хор при читалище „Развитие 1902” и група за обработен фолклор „Авлига” при клуб на пенсионера и инвалида „Надежда”. По един колектив има от останалите села – певческа група „Ален божур” при читалище „Пробуждане-1896” и клуб на пенсионера „Златна есен” с. Джулюница, добридялските певици от група за народни песни „Пъстра китка” при клуб на пенсионера „Еделвайс” и читалище „П. Р. Славейков-1903”, козаревската Група за обработен фолклор „Авлига” при читалище „Земеделец-1899” и клуб на пенсионера „Здравец” и драгижевската Група за обработен фолклор „Детелина” при клуб „Вяра” и читалище „Развитие-1894”. Почти всяка група излъчва и по един или няколко индивидуални изпълнители. Повече от едно дуетно изпълнение имат Козаревец и лясковската група „Чаровна възраст”, а Добри дял представят най-възрастния изпълнител от нашия регион.

Събитието се организира от общините Лясковец, В. Търново и Горна Оряховица. Финансирането и организацията са на принципа на равнопоставеност от трите общини.

Повече от две десетилетия Петропавловският събор заема значимо място в духовния живот на хората от региона. Хилядите участници и зрители, директните предавания на Българското национално радио, заснетият от БНТ документален филм, както и присъствието на най-добрите фолклорни специалисти от България, му определиха името „Малката Копривщица“.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ