област Велико Търново
Сподели
28 май 2018
Автор: ОбластВТ

Парк "Детски кът" в Горна Оряховица вече е отворен за отдих и почивка

Парк Детски кът в Горна Оряховица вече е отворен за отдих и почивка
Днес бе официалното откриване на поредния обновен парк в Горна Оряховица – „Детски кът“. Специални гости на откриването бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и заместник-председателят на ГЕРБ  Цветан Цветанов.„Подобни проекти превръщат нашите градове в уникални места за живеене. Неслучайно дойдох малко по-рано, да мина сред вас и да чуя от първо лице сведения и впечатления дали ви харесва реновирания парк. Убеден съм, че това красиво място в града ще бъде поддържано по най-добрия начин както от Общината, така и от самите вас. 12 служители ще отговарят за него. Моите адмирации към общинското ръководство и лично към кмета, че средствата са усвоени по толкова качествен начин. Предстоят и проекти за саниране на малки жилищни сгради. Горна Оряховица с всеки изминал ден, с помощта на държавата и адекватната местна политика, става един чудесен град за живеене“, сподели министър Николай Нанков.Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов приветства хората, които бяха дошли за събитието: На вас, жителите на Горна Оряховица, благодаря за подкрепата, която давате на проектите. Да пожелаем на прекрасните деца, техните родители и баби и дядовци да се радват ежедневно на детските площадки.Кметът инж. Добромир Добрев изказа своята радост да открие емблематичния за града парк в новия му облик. „Честит да ни е паркът. Нека му се наслаждават всички граждани, гости и приятели на нашия град“.На събитието присъстваха още народните представители инж. Клавдия Григорова-Ганчева и Станислава Стоянова, председателят на Управителния съвет на националното сдружение на общините и кмет на община Велико Търново инж. Даниел Панов, областният управител проф. д-р Любомира Попова, председателят на Общински съвет в Горна Оряховица Даниел Костадинов,  ръководителят по проекта инж. Гергана Тодорова, управителят на фирма „Билдинг Комфорт“ ЕООД град София  арх. Андрей Тодоров, Красимир Гатев – представител на ДЗЗД „Обнова” гр. София, арх. Константин Коцев – представител на проектантския колектив, както и десетки граждани.

Паркът заема площ от 53 дка. Изградена е мрежа от главни, второстепенни и обиколна алеи. Обособени са зони за разходки и социални контакти, за пикник и за активен отдих. В центъра на парка има площадка с фонтан, около който са разположени места за сядане. Съществуващите здрави дървета бяха запазени и се засадиха нови храсти и дървета от видове с изявени декоративни качества и красив цъфтеж, както и цветна растителност и декоративни треви. Монтирано е енергоспестяващо парково осветление и система за видеонаблюдение.Монтираните съоръжения в новото любимо място на горнооряховчани са както следва:
6 броя детски площадки, от които три са за възраст от 0 до 12 години (с каучуково покритие или покритие с дървени кори) и още три броя площадки за възраст от 3 до 12 години (с пясъчно покритие или дървени кори). В парка са поместени 11 люлки, 2 комбинирани съоръжения, 5 клатушки, 1 люлка-везна, 2 комбинирани съоръжения за катерене, 6 индиански колиби „иглу“. В площадката за фитнес са монтирани общо 9 съоръжения. Отделението за обща физическа подготовка с пясъчно покритие включва 5 съоръжения. 

Изградено е мултифункционално спортно игрище с каучуково покритие и осветление. В близост до него има скейтборд площадка. В зоната за пикник са поместени 32 пригодени за целта маси. По алейната мрежа са монтирани 105 пейки и 92 кошчета за смет. За отдих и почивка са поместени 4 големи дървени беседки. В протежение на целия парк са монтирани 4 фонтанки за питейна вода.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ