област Велико Търново
Сподели
18 мар 2020
Автор: ОбластВТ

Официално: Коронавирус и на територията на Великотърновска област (Обновена)

Официално: Коронавирус и на територията на Великотърновска област (Обновена)
Първи случай на коронавирус и на територията на област Велико Търново. Това заяви на редовния си брифинг генерал Мутафчийски преди броени минути.

По информация на БНР, заразеният е мъж от Велико Търново, който е работил като медик в частна софийска болница и се е прибрал в родния си град.

Мъжът е поставен е под домашна карантина, предстои изследване на близките му. Състоянието на болния е добро и не се налага да бъде приеман в инфекциозно отделение, заявиха от областната болница във Велико Търново.


Новите случаи за днес са общо 11, като освен в нашата област, новозаболял има и на територията на област Смолян. 

"Гражданите, които се връщат от чужбина, отиват на 14-дневна карантина. Ако през това време имат някакви оплаквания, те трябва да се обадят на личния си лекар. Но това не значи да ходят лично при него. Ако личният лекар прецени, се осигурява транспорт на болния с линейка до съответната болница. Това се отнася за всички!", заяви още генералът.

Той обясни, че след пристигането в болница, се извършва преглед и се преценява дали пациентът да остане на лечение или не. 

Има три варианта, пред потенциалните болни. Единият е да се лекуват в домашна среда, под строга карантина. Това е, ако състоянието им не е тежко. Ако състоянието на пациента обаче е сериозно, се приема в болница за лечение. При възрастните граждани, дори и да не са в тежко състояние, пак се приемат в болница - обясни още генерал Мутафчийски.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ