област Велико Търново
Сподели
07 яну 2022
Автор: ОбластВТ

Откриха обновената сграда на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ в Горна Оряховица

Откриха обновената сграда на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ в Горна Оряховица

Кметът инж. Добромир Добрев бе гост на официалното откриване на обновената сграда на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ в Горна Оряховица. Училището е реконструирано по проект „Обновяване и модернизация на регионалната образователна инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база на 17 държавни професионални гимназии в системата на МОН в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Русе”. Финансирането на проекта е по Оперативна програма „Региони в растеж”. Общата стойност на ремонта е 1 322 078 лв., от които 1 148 570 са от Оперативната програма, а 173 508 лв. са от инвестиционната програма на МОН.

В продължение на една година, докато траеше ремонта бе направена реставрация на фасадата, изпълнени бяха мерки за енергийна ефективност, санирани са сградите на училището, физкултурния салон и работилници, направена е топлоизолация на тавани, основен ремонт на ел. и ВиК инсталациите, нови осветителни тела, основен ремонт на покрива, вътрешно боядисване, подмяна на врати, изграждане на система за пожароизвестяване, мълниезащитна система, подмяна на дворното осветление, вертикална планировка, изграден е асансьор в основната сграда, който ще позволи достъп до сградата на хора с увреждания.

Изпълнител на обекта беше „Политрейд кънстръкшън” ЕООД, проектирането и авторския надзор са дело на арх. Андрей Андреев. Строителният надзор осъществи „Стеки консулт” ЕООД.

Гостите на церемонията по откриването бяха посрещнати с музикални изпълнения на „Джуниър бенд” към СУ „Емилиян Станев” – Велико Търново с диригент Йордан Цветанов. След тях коледари наричаха за здраве и много успехи на ученици и учители, а отец Зоран благослови и помаза с осветен елей училището, заръчвайки да се множат успехите на учениците му.

Това е исторически момент в летописа на гимназията. Успяхме да реализираме една отдавнашна мечта на нашия колектив – да работим и творим в обновена сграда. Уверени сме, че сега ще работим още повече за доброто име на ПГЕЕ „Ломоносов“ и че най-хубавото тепърва предстои, обърна се към всички присъстващи директорът на училището инж. Милена Димитрова. Това е моето училище, тук съм завършил средното си образование. Мечта на всички ученици, които са минали от тук е освен образованието, което получават да видят и тази база обновена. Пожелавам на всички да бъдат здрави, а класните стаи да бъдат изпълнени с ученици в присъствено обучение. Пандемията, която ни сполетя промени начина на живот на всички, но аз искрено се надявам, че скоро всичко ще приключи и ще се върне нормалният ритъм на обучение в училищата. Надявам се през следващия програмен период да продължи обновяването на базите на професионалните гимназии, за да могат учители и ученици да работят в една по-добра среда и да постигат още повече успехи, каза кметът инж. Добромир Добрев и пожела на добър час на всички.

Учителите и учениците бяха поздравени също и от Мария Тодорова – директор на Дирекция „Професионално образование” към МОН, инж. Розалия Личева – началник на Регионално управление на образованието, Юлиян Петров – председател на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

На официалната церемония присъстваха още заместник-кметовете Григор Минков и Стефчо Алипиев, една от най-успешните и обичани директори училището Кина Маркова и Кина Котларска, ръководила също професионалната гимназия през годините. За да споделят празничното настроение дойдоха също и учители, директори на учебни заведения, представители на местната власт, партньори и приятели на Професионалната гимназия по електротехника и електроника.

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ