област Велико Търново
Сподели
05 май 2017
Автор: ОбластВТ

ОББ представя картини от Златния си фонд във Велико Търново

ОББ представя картини от Златния си фонд във Велико Търново

Велико Търново е осмата спирка на изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ от Златния фонд на Колекцията на Обединена българска банка. Градът, вдъхновил редица живописни платна, от които струи неповторима романтика и характерна атмосфера, ще посрещне емблематичните за българското изобразително изкуство картини на ОББ. Творбите ще бъдат представени в  Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ от 12 до 27 май. Изложбата е с вход свободен.

Жителите и гостите на Велико Търново ще имат възможността да се насладят на непознатите творби на едни от най-именитите и добре познати български художници. Посетителите на изложбата ще могат да видят красотата на живописния град през очите на родената в Търново талантлива художничка Иваничка Панева. Маслените й платна „Велико Търново зиме“ и „Панорама ІІ“ показват града в неговия светъл колорит и тиха хармония. Признатият у нас и по света живописец Иван Христов пресъздава красотата на Търново и природата край града в своята картина „Пейзаж – Търново“. Сред акцентите на „НЕ/ПОЗНАТИ“ във Велико Търново е и „Селска идилия“ на Деньо Чоканов, също родом от Търново, рисувана през 30-те години на миналия век.

Освен творбите на класици и съвременници, изложбата включва и експозиция от специално подбрани ценни антикварни предмети от Колекцията на Банката – уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници и др. Интересните експонати са своеобразно ехо от историята на банковото дело у нас.

Цялата Колекция на ОББ се състои от 225 творби, разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов. Всички произведения на изобразителното изкуство и антикварни предмети са били част от интериора на различни клонове на ОББ. Близо пет години са продължили съвместните усилия на служители на Банката, експерти в изкуствознанието и реставратори, за да опишат, заснемат и реставрират произведенията от всички клонове на ОББ в страната.

„НЕ/ПОЗНАТИ“ се реализира по повод 25 години Обединена българска банка. До края на годината 47-те творби от Златния фонд на Колекцията на ОББ ще бъдат представени в още шест големи български града. Проектът затвърждава познатия имидж на Банката на ценител и спонсор на стойностни инициативи, свързани с изкуството и културата у нас.  

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ