област Велико Търново
Сподели
16 яну 2020
Автор: ОбластВТ

Нов фестивал за народни хорови състави ще оглася Горна Оряховица тази пролет

Нов фестивал за народни хорови състави ще оглася Горна Оряховица тази пролет
Народно читалище „Напредък - 1869” и Община Горна Оряховица организират хоров фестивал за непрофесионални школувани хорови състави и народни хорови състави - обработен фолклор - Първи Международен фестивал "Ряховец пее". Събитието се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и Български хоров съюз и ще се проведе в дните от 10 до 12 април.

Целта на организаторите е популяризиране на българското хорово изкуство, установяване на творчески контакти между хорове от различни градове и държави, както и разпространение на богатото духовно наследство и музикални традиции на Горна Оряховица и региона.Участие ще вземат непрофесионални школувани хорове и народни хорове за обработен фолклор от страната и чужбина. Те ще представят своите танци в следните категории: женски хорове, мъжки хорове, смесени хорове, народни хорове за обработен фолклор.

Регламентът за участниците от България изисква задължително две от песните да са на български език от български автори, 2 акапелни, а останалите с акомпанимент по избор. За участниците от чужбина - задължително една от песните да е на български език от български автор.

Конкурсната програма ще оцени компетентно жури с международно участие. Сред критериите са изпълнителско майсторство, художествено ниво на изпълнение, подбор на репертоар и интерпретация, сценична култура и артистичност.

Всички участници ще получат грамота. В конкурсната програма, класиралите се от I до III място хорови състави и народни хорове за обработен фолклор получават отличителни награди и дипломи.

Желаещите да се запишат за участие, трябва да изпратят заявка, кратка творческа биография на диригента и хора, снимка на хоровия колектив и диригента /подходяща за рекламна цел, 300 dpi, аудио запис или линк на e-mail: konkursi.napredak_1869@abv.bg и choir_se@mail.bg Крайният срок е 30.01.2020 година. За контакти 00359 888 254 508 - Атанас Петров, 00359 884 517838 – маестра Донка Копринкова или посочените имейл адреси.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ