област Велико Търново
Сподели
28 окт 2021
Автор: ОбластВТ

Николай Цонев, номер 10 в кандидатската листа на ВМРО - Българско национално движение: Единственият шанс да се обединим като нация и общност, е да имаме обща национална цел

Николай Цонев, номер 10 в кандидатската листа на ВМРО - Българско национално движение: Единственият шанс да се обединим като нация и общност, е да имаме обща национална цел
Образованието е темата – предизвикателство и вдъхновение за Николай Цонев, който е кандидат за народен представител в листата на ВМРО – Българско национално движение. Вече 17 години той е учител по история, преподавал е по всякакви учебници и учебни програми по история и цивилизация в гимназиалното образование и е свидетел на все по-бързите промени в ценностната система на поколенията. Категоричен е, че като общество имаме все по-голяма нужда да се върнем към корените си, затова и преди няколко години решил, че е време да направи още една сериозна крачка и влязъл в политиката.

„Историята ни, езикът ни, литературата ни, написана на този наш изключително красив език, са ни направили народ. И като учител аз вярвам, че това са предметите, които могат да възпитават патриотизъм у децата. Особено историята, защото не можеш да обичаш родината си, ако не познаваш миналото й. А точно историята като задължителен предмет в 11 и 12 клас вече не се изучава. Това създава трудности за учениците, които са избрали специалности, за които все още се изисква тест или изпит по история на България. Ето това е пропуск, който е добре да изправим, защото историята и езикът ни съхраняват като нация и ни помагат да продължим напред“, споделя Николай Цонев и припомня, че при  дебата за приемане  на действащият Закон за предучилищното и училищното образование, ВМРО  е настоявала в Народното събрание това да не се допуска, но останалите политически сили  са отхвърлили предложението.

„Връщането ни към корените и обединението ни е голяма кауза и не е достатъчно да е кауза на един човек или една партия. Дори по силите само на едно Народно събрание не е вече. Това трябва да е постоянен консенсус между всички основни политически субекти в управлението. Признавам си, че за мен този консенсус е изключително трудно постижим, защото въпросните субекти трудно разговарят по между си, а и голяма част от тях са твърде далеч от идеята за патриотизма и съхраняването на традициите, но аз няма да се откажа да се боря за тази идея. Защото българската нация като такава се е появила благодарение на езика и историята ни и, ако искаме да продължим напред като едно цяло, ние трябва отново да се върнем към тези ценности“, категоричен е кандидатът за народен представител.
Николай Цонев е и зам. директор на едно от елитните училища в старата столица - ПМГ „Васил Друмев“, семеен, с един вече пораснал син. В свободното си време участва активно в дейностите и реконструкциите на регионалния  клон на Национално дружество „Традиция“ във Велико Търново, защото историята, освен професия, му е и хоби.

„Историята наистина ме вълнува и ме предизвиква всеки ден. И е така още откакто бях във втори курс във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, когато за първи път се срещнах с идеите на ВМРО. Тогава някак беше естествено учещите история да бъдат запленени от патриотизма. Неразрешеният македонски въпрос, който сега е силно политизирана идея, тогава за нас беше изпълнен с романтика. Сега може би по-удачен е по-прагматичният подход към темата, но истината е, че е дошло време разделно или пределно, в което да решим този въпрос, който не касае само Македония, а и Западните покрайнини“, казва още г-н Цонев. Позицията на ВМРО е ясна, категорична и не се е изменяла през годините.  ВМРО е единствената политическа сила, която я е грижа за нашите сънародници от историческата диаспора, като не само има програма, но и извършва реални действия за защита на техните права, съхраняване и поддържане на жива и активна връзка с родината – майка.

Той е убеден и в това, че единственият шанс да се обединим като нация и общност, е да имаме обща национална цел. Защото: „Това да държим на корените, традициите, езика, историята и да определим пред себе си ясни цели, които да следваме неотклонно като общност, са важни и принципни неща. Без тях ще продължаваме да се лутаме в безпътицата, ще си търсим месии, ще се обвиняваме едни други, ще продължаваме да емигрираме, ще продължаваме да сме с ниско самочувствие!“.

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ