област Велико Търново
Сподели
08 мар 2018
Автор: ОбластВТ

Нелегално сметище за гуми се образува в близост до лясковския манастир

Нелегално сметище за гуми се образува в близост до лясковския манастир
Изоставени автогуми грозят гледката и унищожават природата край Лясковец.

Около 30 броя излезли от употреба гуми са захвърлени край пътя между Лясковец и Арбанаси. Вместо да ги остави на регламентирано сметище, собственикът решил да се отърве от тях, оставяйки ги сред природата, в близост до поляната, на която се организира прочутият Петропавловски събор.

През есента горнооряховчани станаха свидетели на гъст черен дим, идващ от голямо количество запалени гуми в района на старото сметище. До обгазяване на града не се стигна, но въздухът беше сериозно замърсен.

Последната акция за събиране на излезли от употреба и опасни отпадъци беше организирана в края на февруари във Велико Търново. Там гражданите имаха възможността да оставят и старите гуми на автомобилите си.

Фирмите, които генерират производствени неопасни отпадъци могат да ги депонират на Регионална система за управление на отпадъците, която се намира в Шереметя; за строителни отпадъци - депото в землището на село Леденик.

При нарушаване на условията за разделно събиране на отпадъци и изхвърлянето им на нерегламентирани места се налага глоба, варираща от 300 до 1000 лв. за физически лица и от 1400 до 4000 лв. за юридически лица и еднолични търговци.


 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ