област Велико Търново
Сподели
16 сеп 2020
Автор: ОбластВТ

Музейният комплекс в Елена посреща туристи с вход свободен в деня на Независимостта

Музейният комплекс в Елена посреща туристи с вход свободен в деня на Независимостта
22 септември е обявен за ден на отворените врати за всички експозиции в Архитектурно-исторически комплекс "Даскалоливница" и къща "Иларион Макариополски" във възрожденска Елена. Инициативата е по повод включването на Музей на Възраждането в "Европейски дни на наследството" и Независимостта на България.

„Даскалоливницата“ е първата българска гражданска постройка в град Елена. Строена е през 1844 година за нуждите на първото българско класно училище, основано от Иван Николов Момчилов през 1843 и наречено „Даскалоливница” от Петко Рачев Славейков – възпитаник на училището.  Сградата е паметник на културата с национално значение. Реставрирана е през 1963 година като изцяло е запазен външният облик.

Къщата музей „Иларион Макариополски“ е паметник с национално значение. Тук е родното място на бореца за църковна независимост Иларион Макариополски, на брат му Никола Михайловски – виден книжовен и просветен възрожденски деец и на неговия син- поетът сатирик Стоян Михайловски. Освен историческо значение тази къща има и висока архитектурна стойност. Тя е от типа на богатите еленски талпени жилища. Строена е около 1710-1715 година от камък и дърво. 


 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ