област Велико Търново
Сподели
14 ное 2017
Автор: ОбластВТ

Мобилна експозиция „Алкохол & Амбалаж” изпраща горнооряховският музей в Правец

Мобилна експозиция „Алкохол & Амбалаж” изпраща горнооряховският музей в Правец
Горнооряховският музей ще представи в Исторически музей – Правец своята мобилна експозиция „Алкохол & Амбалаж”.
Изложбата, която е част от популярната поредица „Пороците”, ще бъде открита на 16 ноември от 17.30 часа.

В „Алкохол & Амбалаж” музеят е събрал различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. Край тях своето важно място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола.

Особено красиви са няколко колекции от стъклени бутилки с различна форма и вместимост. В експозицията могат да се видят старите лимонадени шишета със закопчалка тип „кронка”. Показани са и други нестандартни методи за затваряне на бутилки. Изложбата също така включва множество черно-бели снимки и фотографии с различно „алкохолно” послание. Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край. Не липсват и реклами за все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира. Специално място в експозицията заема фирма „Васил П. Буланов”, представена от даренията на неговата внучка.
        
За втори път в изложбата ще се включат и художниците от сдружение „ГОАРТ”. В допълнителен експозиционен пояс те ще представят собствени картини, свързани с „порочната” тематика. „Алкохол & Амбалаж” ще остане в град Правец до края на месец януари 2018 г. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ