област Велико Търново
Сподели
18 апр 2019
Автор: ОбластВТ

Министър Каракачанов и гвардейците връчиха осветено знаме на ученическия отряд в Горна Оряховица

Министър Каракачанов и гвардейците връчиха осветено знаме на ученическия отряд в Горна Оряховица
Със "Срещен марш" командирът на Националната гвардейска част и официалните лица заеха местата си. Командирът на ученическия отряд подаде команда "Шапки долу!". Така започна официалната церемония по освещаване на знаме на седми в страната и единственият в областта ученически отряд към СУ "Вичо Грънчаров". Залата бе изпълнена от стотици граждани, дошли да станат част от историческия за града момент. Освещаването извърши Негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий.  Последва ритуално забиване на пирони в дръжката на знамето от управляващи и военни.

Развълнуван, младият гвардеец коленичи и целуна бойното знаме и изрече клетвата, че ще го пази чисто и неопетнено. Гордост се виждаше в лицата на учениците-гвардейци когато прозвуча химнът на България. В края на тържеството, виртуози на представителния гвардейски духов оркестър изпълниха "Моя страна, моя България". Финал на събитието сложи тържественото пренасяне на българския трибагреник и знамето на Европейския съюз. 

"Днес е специален ден за нас - наследниците на Вичо Грънчаров. Знамето на Седми ученически отряд е символът, който ще напомня за миналото и ще ни води към бъдещето. Младите гвардейци ще съхраняват българската идентичност. Имат още една причина да бъдат отговорни и достойни хора, да бъдат горди, че са потомци на велик и славен народ", каза в словото си директорът на СУ "Вичо Грънчаров" Нели Атанасова. Тя благодари на министър Каракачанов и кмета Добрев за подкрепата и съдействието при сформиране на младежкия отряд.От своя страна, министър Каракачанов изказа радостта си, че има млади хора с отношение към символите на българщината и българската държавност. "Вие днес сте облекли едни прекрасни униформи, които имат история - от въстаниците на Априлското въстание. Пожелавам ви преди всичко здраве и истински български патриотизъм. Носете с чест и гордост униформите на българската гвардия пред гражданите на Горна Оряховица. Това не е само един град в страната ни, а град с история в борбите за нашето освобождение. Ще бъда много щастлив, ако някой от вас се ориентира към войнската професия", каза още Красимир Каракачанов.Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев изрази своята гордост да присъства на този значим момент от историята на града. "Преди една седмица открихме първото килийно училище в нашия град, светиня на българския дух. Гордеем се, че сме наследници на просвещенци и следваме тяхното дело. Желая успех на Седми ученически отряд и нека носят българското в сърцата си".

Министърът на отбраната награди с отличия и медали кмета инж. Добромир Добрев, директора на училището Нели Атанасова, бригаден генерал Илко Йорданов и други военнослужещи. Ученици от СУ "Вичо Грънчаров" подариха на високопоставените гости свои творби.Официални гости на събитието бяха: Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов; Негово високо преосвещенство великотърновският митрополит Григорий; кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев; командирът на Националната гвардейска част полк. Кънчо Иванов; съветникът по сигурност и отбрана на Президента на Република България Илия Милушев; началникът на Националния военен университет "Васил Левски" и бригаден генерал Пламен Богданов; началникът на отдел в Регионално управление на образованието във Велико Търново инж. Катя Василева; инициаторът на кампанията за създаване на гвардейски отряди и оркестри д-р Денислава Ангелова; бригаден генерал Илко Йорданов, доц. Милен Михов - народен представител от "Обединени патриоти" в 44. Народно събрание. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ