област Велико Търново
Сподели
21 юни 2021
Автор: ОбластВТ

Лясковската Танцова школа „Ритъм“ отпразнува две годишнини под мотото „Танцът е живот“

Лясковската Танцова школа „Ритъм“ отпразнува две годишнини под мотото „Танцът е живот“
В празничния юни, когато Лясковец чества своя официален празник - Петровден, бяха отбелязани две важни за града, читалището и балетната летопис годишнини.

Тази година балетният педагог Валя Атанасова и нейните момичета се радваха да посрещнат двоен празник. На 18 юни Танцова школа „Ритъм“ отбеляза 45 години балет в Лясковец и 25 години, откакто съществува с името „Ритъм“ и с балетен педагог Валя Атанасова.

Празникът беше почетен с организиране на богат концерт-годишнина, който премина под мотото „Танцът е живот“. В спектакъла школата представи своите танци, участвали и печелили призови награди от национални конкурси през последните пет години. За празника децата бяха зарадвани с подаръци тениски с надпис „Балет „Ритъм“ град Лясковец“, осигурени от Общината. Лично кметът д-р Ивелина Гецова изгледа красивия им спектакъл, приветства ги, пожела им още много успехи и сподели празничното настроение с творците. 

В Лясковец Балетната школа при НЧ „Напредък-1870” е създадена през 1976 година. Неин пръв педагог е Стефка Антонова. Двадесет години по-късно, от 1996 година до днес, школата носи името Танцова школа „Ритъм“ и неин ръководител е Валя Атанасова – музикален педагог, възпитаник на Националната музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“, от класа на проф. Бонка Матова. Пръв корепетитор на „Ритъм“ през 1996-та става Айсел Исмаилова, а през годините репетитори в школата са били и Ивелина Владимирова, Мария Иванова и настоящият - Габриела Карчева. В Танцова школа „Ритъм“ са завършили пет випуска с 12-годишно обучение на класически, съвременен и характерен танц. През последните 13 години школата е домакин и организатор на едно от най-харесваните и най-мащабно по размерите си културно събитие в града ни - Националната детско-юношеска балетна среща „Празник на балета”, която се провежда всяка година под егидата на кмета на Община Лясковец и събира в два дни на сцена балетни формации, студиа и школи от различни краища на България.

Лясковската Танцова школа участва активно в културния живот на града и Общината и е лауреат на национални конкурси и фестивали, които носят престиж за Община Лясковец. Школата се нарежда достойно до големите колективи от областните градове и гради своя авторитет вече години наред. Въпреки, че Лясковец е малък град, фестивалите, на които момичетата на Атанасова се явяват, са на високо национално ниво и въпреки конкуренцията с големите танцови колективи, те носят престижни награди. Възпитаниците на „Ритъм“ са участвали и в доста международни конкурси и имат зад гърба си успешни турнета с призови награди и незабравими моменти от Република Полша, от Македония, Гърция, Румъния и Турция. Обмен с македонския колектив от Скопие бе осъществен и в рамките на две поредни издания на балетната детско-юношеска среща, при гостуването на състава в нашия град.

За своите високи постижения и интересът към балетното изкуство, който събудиха в обществеността, възпитаниците на балетната школа и техният ръководител заслужиха признанието на жителите и гостите на Лясковец. Станаха двукратно носители на Наградата за принос към Община Лясковец в развитието на културата – през 2011 година ръководителят им Валя Атанасова, а през 2017-та  - Танцова школа „Ритъм“ за цялостен принос.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ