област Велико Търново
Сподели
27 авг 2017
Автор: ОбластВТ

Комплекс "Извора": Неподправена природа и старобългарски бит - магия, привличаща туристи от цял свят

Комплекс Извора: Неподправена природа и старобългарски бит -  магия, привличаща  туристи от цял свят

Комплекс „Извора“ е разположен в архитектурно-музеен резерват Арбанаси, където къщите са с над 300 годишна история и запазен автентичен вид. Към хотела има механа с две зимни и една лятна градина. 

Тези, които са посетили ресторанта знаят, че тук няма нищо съвременно и ще бъдат потопени изцяло в старовремска епоха. Както се съди и по името на комплекса, има един разкошен извор, шумът на който успокоява и зарежда с енергия.

Човек се чувства едно цяло със самата природа. На поляната около масите се разхождат свободно пауни, които от време на време горделиво показват своите изкусни пера пред любопитните погледи на посетителите.

Освен това, в дъното на градината са разположени клетки, където прекарват време най-често децата, разглеждайки домашни животни като козички, кокошки, гълъби, зайци и други. Навред са направени красиви цветни лехички, но най-голямо внимание привлича каручката, натоварена с пъстри цветя, пред която са направени може би хиляди снимки до сега.
Самата обстановка отпуска хората и ги доближава до едновремешния бит.

Всичко е направено от естествени материали. Далеч от градската суета и шик – близо до домашния уют, топлата храна и неподправено всекидневие.


Множество гости от близо и далеч, знайни и незнайни места, опитват вкуса на българската кухня и отнасят със себе си съкровени спомени за селището и родината ни. Най-често идват туристи от Румъния, Русия, Полша и Германия, но се е случвало да обслужват клиенти от САЩ и Канада. Тенденцията през последните години е увеличаване на румънските гости, които празнуват тук националните си събития с наши ястия. Българските посетители са най-често от Черноморието, отегчени от сините вълни, дошли да вдишат аромата на зелена планина.


„Тук е сезонно селище и често обслужваме големи групи, както и днес имаме такава“, разказва главният готвач Симеон Симеонов, който работи в кухнята на механата от пет години. „Нашето меню се състои от подбрани ястия, с които представяме българската кухня на чужденците. Наблягаме също на скарата, защото е характерна  само за балканските страни. Освен  типичните кебапче, кюфте, шишчета, наденици, започнахме да предлагаме и известната сръбска плескавица. През последните десетина години често търсени са кавърмите, шашлиците и сачовете, също така и характерната за нашия район шкембе чорба“. 

Капацитетът на кухнята и възможностите на готвачите са големи. Често се случва да се изпълняват специфични желания на клиентите. „Приемаме всякакви заявки и се стремим да угодим на всеки клиент. Имаме възможност да приготвим агне на чеверме, агне на пещ – все неща, които са по заявка на клиента“, разказва още главният готвач.
По време на мероприятия, изнасят скарата отвън и работят пред клиентите. Това предизвиква голям интерес у тях. Много често те идват да гледат и задават любопитни въпроси. Когато дойдат големи групи, се спазва традицията посрещане с питка и шарена сол. Фолклористи изпълняват кратка програма, под звуците на жива музика. А в петък и събота гостите имат възможността да опитат от местната кухня, на фона на свирещия оркестър.
„Използваме био продукти, които все повече се налагат на пазара“, продължава да разказва Симеон. „Но клиентите не питат за продуктите, а по-скоро ги усещат, защото винаги има осезаема разлика във вкуса. Стараем се да подбираме продукти, които са с високо качество, особено когато вземаме млечни изделия и зеленчуци. Сред клиентите имаме и такива, които са вегетарианци или вегани. Спазваме и техните изисквания. В менюто има поместени специалитети за техния вкус. А това, което не е включено в менюто, можем да предоставим индивидуално“.
„Да заповядат“, отправя своето послание главният готвач Симеон. „Убеден съм, че нашите клиенти си тръгват доволни. Всеки, който е идвал при нас, идва отново с приятели и близки“.
Комплекс „Извора“ утвърждава все повече качеството си на спокойно и релаксиращо място, в сърцето на болярското селище Арбанаси.

 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ