област Велико Търново
Сподели
04 окт 2017
Автор: ОбластВТ

Как се става IT специалист - отговарят младите таланти на ПГЕЕ "М.В.Ломоносов" Горна Оряховица

Как се става IT специалист - отговарят младите таланти на ПГЕЕ М.В.Ломоносов Горна Оряховица

С глобализацията на съвременния свят, чувстваме все по-голяма нужда от информационните технологии. Намират ли те място в училищната програма? Има ли кадри сред подрастващите? Отговор на тези и други въпроси потърсихме в ПГЕЕ “М. В. Ломоносов“ в Горна Оряховица, известно със своите добре подготвени кадри в тази област.

На професионалния празник на българските IT специалисти, разговаряхме с учениците от 10, 11 и 12 клас от специалност „Системно програмиране“. Учениците се занимават с програмиране, уеб дизайн, изработка на сайтове, мобилни приложения и други иновативни проекти в сферата. Занятията преминават изключително приятно за младите програмисти. Често учителите дават индивидуални задачи за по-напредналите. Те от своя страна помагат на съучениците си.

За Илиян Борисов тази година е последна от средното образование и вече се е насочил как да продължи своето развитие. Упражнява се като прави малки приложения и разработки. Десетокласникът Петър Ангелов се интересува от Desktop приложения и back-end скриптови езици. Християна Асенова от 11 „е“ клас набляга повече на web частта – front-end и back-end. „Ние в по-долните класове учихме по структурния език по програмиране Pascal, докато сега започват от C++“, казва тя. Станислава Георгиева от 11 "е" клас създава заедно с бивши възпитаници на училището приложението Smart Mirror, което може да дава информация за деня, има възможност за контролиране на обекти – пускане на лампа с докосване и други. С този проект ще се представят и на "Младежко техническо творчество" тази година.

За Михаела Петкова от 10 клас е по-интересна връзката между хардуер и софтуер. Насочила се е към факултет по роботика. За висшето си образование търси специалност, която съчетава повече типове среди от IT. Тя също ще вземе участие в изложението "Младежко техническо творчество" заедно със свои връстници. Проектът на отбора им е насочен към анализиране на среда и данни от сензорите, които се разполагат в дадено помещение. Чрез нова технология пращат данни към самите потребители. По този начин те придобиват реална представа от случващото се в околната среда, независимо от местоположението им. В отбора участва и Илиян Борисов. Неговата част от изпълнението на проекта е сървърът.

От разговора научаваме, че голяма част от тях прекарват свободното си време в допълнителна подготовка и изучване на различни езици и програми. Някои от тях вече създават различни приложения и дори малки компютърни игри. Учениците от електротехникума често вземат участие и в други състезания. Едно от последните е турнира по информационни технологии на Великотърновски университет, където спечелили първото място. Сред учениците има и стипендианти на „1000 стипендии“.

Младежите вече мислят и за своето висше образование, като са се насочили към техническите университети във Варна и София, а някои от тях към Лондон.

„През годините методите и интерактивните възможности се промениха. Децата прекарват повече време в занимания по интересите си. Има и повече места, от където могат да прочетат допълнителна литература. Много е трудно да им задържим вниманието. Задачите, които им давам са свързани с ежедневието. Някои единадесетокласници тази година изкарват шофьорски книжки и в тази насока им зададох да направят интерфейс проект на С++. Идеята беше да могат да въведат данните за определена кола през приложение, създадено от самите тях. С по-малките класове пък правихме играта „Познай какво число съм намислил“. Намисляш си определено число и след това по определен ред програмата ти задава каква операция да направиш с него, докато не познае кое число си намислил“, разказва учителката Виолина Стоянова.

Завършилите в ПГЕЕ “М. В. Ломоносов“ вземат професионална квалификация III-та степен, която се признава при кандидатстване във ВУЗ. Училището има амбицията да се включи в най-новата програма на МОН „Обучение за IT кариера“. Продължителността е три години и в края на обучението участниците ще получат свидетелство от II-ра степен за професионална квалификация на специалността „Приложен програмист“.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ