област Велико Търново
Сподели
24 май 2017
Автор: ОбластВТ

Историята на "червения килим" или защо изпращаме нашите абитуриенти по него? На добър час, Випуск 2017!

Историята на червения килим или защо изпращаме нашите абитуриенти по него? На добър час, Випуск 2017!

Всички знаем , че червените килими са неизменна част от светските събития, но питали ли сте се от къде идва тяхната символика?
В ренесансовото изкуство червените килими често се появявали, обикновено в ориенталски стил. Такива можели да се видят и в картини на божества, светци и царства. Защо това е така? 

Червеният цвят отдавна се свързва с престиж, царственост и аристокрация. "Скарлет" или "Ален" векове наред е била сред най-ценните бои, тъй като е най-трудно да се направи, а това я прави и най-скъпа. В древността, кохеилното или карминното багрило се правело от скалното насекомо "Cochineal" и e използвано през 15-ти век от ацтеките и маите за правенето на алените багри.

Най-ранното известно споменаване на ходенето по червен килим в литературата е в пиесата "Агамемнон" от Есхил, написана през 458 г. пр. Хр. Когато главния герой се връща от Троя, той е посрещнат от своята отмъстителна съпруга Климнестра, която постила пред него червена пътека за да мине по нея. Тя му казва : "Сега, възлюбени мой, слез от колесницата си и нека твоят крак, милорд, не докосва Земята". Агамемнон, знаейки, че само боговете вървят по такъв лукс, отговаря с трепет: "Аз съм смъртен, човек. Не мога да потъпча тези боядисани великолепия без страх."

По червен килим е приветстван за пристигането си президента на Съединените щати - Джеймс Монро през 1821.

През 1902 г. Нюйоркската централна железница използва плюшени червени килими за гостите, които се качват на борда на техния експресен пътнически влак от 20-ти век, смятан за най-известния влак в света по онова време.

Червеният килим се използва и в събития за гала вечери, като наградите "Оскар", "Грами", "Мет Гала" и "БАФТА". Докато наградите се провеждат вътре в залата, голяма част от публичността и еуфорията са навън с журналистите. Там се обсъжда и модата, дизайнерските дрехи на знаменитостите, новите тенденции. Там се правят и снимките, които гледаме после по телевизията и списанията.. Това вече е грандиозно международно ателие за позициониране на продукти, което е от голямо значение за модната индустрия. Червените килими често са съчетани с рекламен фон, който съдържа лого или емблеми за фотографски цели.

По-общо казано, "почитането с червен килим" се отнася до всякакви специални усилия, положени в интерес на гостоприемството. В САЩ, Юнайтед Еърлайнс са създали ВИП салони на големите летища, които преди бяха известни като "Клуб на червения килим". Червеният килим сега обикновено се предлага на всички държавни глави при официалните им посещения в други страни.

През последните години в страната ни стана традиция абитуриентите да вървят по червен килим, излагайки красивите си тоалети на показ. Всички учители, приятели и родители с нетърпение очакват този ден, за да се порадват на пъстроцветните зрелостници. Алената пътека за тях символизира не само краят на училищните дни и модерните рокли, а и началото на един нов път. Дори най-неразделните другарчета поемат по своя живот, за да бъдат добри лекари, защитаващи правото адвокати, градящи бъдещето учители. По-общо казано, "почитането с червен килим" се отнася до всякакви специални случаи, какъвто е и абитуриентският бал.

На добър час - Випуск 2017! Екипът на сайта ви желае попътен вятър и много сбъднати мечти! Бъдете звездите на утрешния ден! 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ