област Велико Търново
Сподели
18 юни 2019
Автор: ОбластВТ

Историята на Петропавловския събор - 26 години фолклорна съкровищница

Историята на Петропавловския събор - 26 години фолклорна съкровищница
Тази година ще бъде отбелязано петнадесетото издание на Петропавловски събор край едноименния манастир.Повече от две десетилетия Петропавловският събор заема значимо място в духовния живот на хората от региона. Хилядите участници и зрители, директните предавания на Българското национално радио, заснетият от БНТ документален филм, както и присъствието на най-добрите фолклорни специалисти от България, му определиха името „Малката Копривщица“.

Историята на събора започва още през 1993 година, когато по идея на отделите по "Култура" на Общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица се организира събор на народното творчество с участието на фолклорни колективи от областта. Първосъздатели на фолклорния форум са Кинче Иванова от Община В. Търново, Виолета Цанкова от Община Г. Оряховица и от Лясковец - Минка Кожухарова. От  1993 до 1995г. се провежда ежегодно. От 1997 г. Става национален и се провежда на всеки две години в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел”, намиращ се над град Лясковец и има характер на всенародни игри и надпявания.  Поради непрекъснато нарастващия брой участници, надхвърлящ 4 000 души, от 2011 година се провежда на две сцени. 

Петропавловският събор на народното творчество има запазен знак, изработен от художника Марчо Караджов, присъстващ на флага и на всички  рекламни материали. По традиция съборът се открива с песента „Хоро се вие край манастира“, станала мото на събора.

Съборът е форум на международно сътрудничество и сцена, на която са се изявявали гост-изпълнители от Унгария, Гърция, Италия, Дания, Сърбия, Словакия, Черна гора, Полша, Грузия, Молдова, Румъния, Tурция, Испания и др.
Гостували са най-популярните народни изпълнители като Илия Аргиров, оркестър „Хоро“, Калинка Згурова, Христина Лютова, Любка Рондова, Илия Луков, Иван Дяков, Николай Славеев, Росица Пейчева, Николина Чакърдъкова,  Виевската фолк група и др.

В годините професионалното жури е представяно от представителите на ИЕФЕМ при БАН – академик Николай Кауфман, проф. д-р изк. Тодор Джиджев, проф. д-р Ана Илиева, проф. д-р Елена Кутева, доц. Валентина Ганева-Райчева, н.с. Любен Ботушаров, акад. Крум Георгиев, проф. д-р Димитрина Кауфман и други.

Една от целите на Петропавловския събор е да затвърди ролята на православната българска църква в опазване традициите и българската идентичност и за това се провежда в навечерието на храмовия празник на манастира „Св. Св. Петър и Павел“  – Петровден. Манастирът над Лясковец е основан по времето на Асеневци през Второто българско царство и има огромна историческа роля за триградието.

В тазгодишното издание участие ще вземат над 220 фолклорни групи от Сърбия, Латвия, Турция, Унгария, Грузия - близо 4 хиляди изпълнители.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ