област Велико Търново
Сподели
09 юни 2018
Автор: ОбластВТ

Изложбата на Горнооряховския суджук очаква своите посетители

Изложбата на Горнооряховския суджук очаква своите посетители
Един от символите на града – горнооряховският суджук тази година отбелязва за дванадесети път своя празник. След идеята за фестивала, през 2015 година се реализира експозицията „Горнооряховси суджук“ към историческия музей.  Тя е и най-атрактивната постоянна изложба в града. Годишно е посещавана от около 3 хиляди души.Експозицията разказва историята на местния деликатес от създаването му до получаването на защитено географско указание през 2011 година. Включва първите легенди за суджука в битието на горнооряховеца, както и първите търговски документи и архивни фотографии.Различните съоръжения от по-стари етапи предоставят фирмите-производители. Посетителите могат да видят още преса, мелачка, автентичен прът за сваляне на суджука, уреди за дамгосване, нож за стъргане на кожи, железен кантар и много други. 3D стенописът, който грабва вниманието веднага, е дело на великотърновския художник Сава Костадинов. Картината възстановява суджукарска работилница от края на 19 век.

През най-ранният етап от производството на горнооряховския суджук има някои особености – клането на животните започва около Голяма Богородица (15 август) и се приключва до Петковден (14 октомври). Говеждото месо ръчно се накълцва ситно и се пълни в изсушени и осолени черва. Продуктът се изсушава в естествени условия, под северните стрехи на суджукарските работилници. С откриването на градските хали през 1928 година, за първи път се въвеждат санитарни изисквания и контрол. Производственият цикъл се механизира и се извършва в специални по предназначение помещения. Славата на местния деликатес нараства и в международни измерения с откриването на Горнооряховски мострен панаир. Първият медал за уникалния суджук получава Михаил Николов на международно изложение в Италия през 1861 година.
Експозицията „Горнооряховски суджук“ очаква своите посетители на улица „Антим“ 1, от понеделник до събота - от 9:00 до 18:00 часа.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ