област Велико Търново
Сподели
22 юни 2017
Автор: ОбластВТ

Даниел Панов представи Велико Търново като инвестиционна локация на чешкия посланик Душан Щраух

Даниел Панов представи Велико Търново като инвестиционна локация на чешкия посланик Душан Щраух

Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов посрещна посланика на Чехия в България Н. Пр. Душан Щраух. На срещата бяха обсъдени възможностите за инвестиции в старопрестолния град и общината. Перспективата за изграждане на център за протонна онко-терапия, в сферата на която чешки компании притежават ноу-хау. Вече са проведени разговори с д-р Мария Рачева, управител на Комплексния онкологичен център. В България все още няма здравно заведение, предлагащо този тип лечение.

В официалната среща участваха също заместник-кметът Снежана Данева-Иванова, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, представители на бизнес-средите и предприемачи от Велико Търново и Чехия.

По време на разговорите Даниел Панов подчерта, че към Велико Търново има завишен инвестиционен интерес, а много благоприятен фактор е предстоящата реализация на големите инфраструктурни проекти – съединяването на магистрала „Хемус” и изграждането високоскоростния път Русе – В Търново - Свиленград. Двете пътни артерии, заедно с концесията на летището в Горна Оряховица и близостта на втория по големина жп център в България са отлични предпоставки за създаване на различни по своя характер клъстъри и индустриални зони, обединиха се Даниел Панов и Душан Щраух.

Дипломатическият представител оцени старата българска столица и района като привлекателни локации за чешки компании, опериращи в разностранни сфери. Сред тях са рециклирането на строителни отпадъци, управлението и пречистването на водите, благоустройството на градовете, съвременният електротранспорт, балнеолечението и експлоатация на минералните извори, производството на канцеларски материали и офис-консумативи и др.

Посланик Душан Щраух пое ангажимент да представи възможностите за инвестиции във Велико Търново и характеристиките на общината по време на голям бизнес форум в Чехия. По време на разговорите бяха обсъдени и предпоставките за ползотворно сътрудничество между Велико Търново и Опава в различни сфери – културен обмен, партньорство между университети, разменни гостувания на художници и студенти по изобразително изкуство и др.

Старата българска столица ще стане част от тестовата обиколка у нас на второто поколение чешки електрически автобуси. Няколко модела в момента са на изпитания в София. През лятото на 2015 г. чешки електробус от първото поколение пътува по няколко градски линии в старата столица, както и по маршрута между В. Търново, Лясковец и Горна Оряховица. „Внедряването на електрически автобуси са приоритет в проекта за интегриран градски транспорт, по който работим”, обясни Даниел Панов.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ