област Велико Търново
Сподели
16 сеп 2017
Автор: ОбластВТ

Горнооряховска фирма подари дронове на две паралелки в ПГЕЕ "М.В.Ломоносов" за първия учебен ден

Горнооряховска фирма подари дронове на две паралелки в ПГЕЕ М.В.Ломоносов за първия учебен ден

Горнооряховското училище ПГЕЕ "М.В.Ломоносов" започна учебната година с нова паралелка. Децата в нея ще имат уникалната възможност да се обучават по новата система, наречена "дуално обучение". Това представлява учене чрез работа. Специалността, която младежите ще изучават е Промишлена електроника и по всичко личи, че идеята ще заработи. Още на първия учебен ден, интерес към новата система прояви сериозна търговска верига от региона - "Елимекс". Дейността на дружеството е производство и продажба на електронни компоненти и е утвърден лидер в страната. 

На първия учебен час на учениците присъства Детелина Иванова - мениджър по обучение и квалификация в търговската верига. Тя разясни какво представлява дронът, как се сглобява и как се управлява. След това учениците имаха възможност да задават своите въпроси. В края на първия теоретичен час, всеки един ученик получи подарък - дрон. 

-Госпожо Иванова, разкажете ни малко повече за новата програма на обучение. Какво ще представлява тя?

"Обучението ще започне от 11-ти клас, когато учениците ще са на работа в нашата фирма по два дни седмично. В 12-ти клас дните ще се увеличат на три. Самата работа ще представлява обучение в работна среда, където децата ще могат да придобият нужните знания и умения, за да могат веднага след завършване да работят по професията си. Заедно с преподавателите от електротехникума ще съставим обща програма за обучение, която ще подготви децата.
Реално учениците ще могат да се подготвят много по-рано за това, което им предстои. Още от тази година ще могат да се включат в клуб по приложна електроника, който ще се организира съвместно с "Център за подкрепа и личностно развитие" към Младежкия дом. Там те ще започнат веднага въведението в електрониката. Ще им предоставим конструктори, бредбордове за правене на платки, ще запояват елементи. Още през тази година учениците ще придобият сериозни стартови знания. Клубът ще се събира веднъж в седмицата, за два учебни часа. След всеки раздел ще има състезание с награда за най-добрите ученици. По този начин се надяваме интересът им да се поддържа постоянно".

-Звучи доста интересно! Как решихте да подарите на децата дрон за първия учебен ден?

"Ние бяхме дали това обещание още когато беше сформирана паралелката. Освен, че дронът представлява интерес за учениците, те ще могат и да се учат на него. В устройството му има радио-предаване, платка, управление и доста други интересни елементи, които в един момент децата ще могат да разгледат. По този начин ние допълнително искаме да им покажем, че тази професия има огромно бъдеще".

-Това значи ли, че учениците ще имат шанс да се реализират във Вашата фирма, когато завършат?

"Разбира се! Идеята е те да станат бъдещи наши кадри. Още в 11-ти клас, когато дойдат при нас, ще получат договор, който ще бъде 7-часов и ще получават заплата. Така учениците ще могат да учат и работят едновременно, което е едно от най-модерните практики в Европа. Не случайно Германия - страната с най-добра икономика, го е въвела първа".

Всички ученици от специалност Възобновяеми енергийни източници също получиха дронове от фирма "Елимекс". Пожеланието на техния класен ръководител Иван Генов бе един ден да изобретят такава батерия, с която дронът да лети без нужда от презареждане.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ