област Велико Търново
Сподели
11 фев 2019
Автор: ОбластВТ

Горнооряховската изложба на стари алкохолни шишета и етикети ще гостува във Варна

Горнооряховската изложба на стари алкохолни шишета и етикети ще гостува във Варна
В навечерието на празничния ден Трифон Зарезан горнооряховският музей ще представи в Регионален исторически музей – Варна своята мобилна експозиция „Алкохол & Амбалаж”.Изложбата, която е част от популярната поредица „Пороците”, ще бъде открита на 13 февруари от 16.00 часа в зала „Север” на Археологическия музей. Музеите съорганизатори са избрали за повода закачливото заглавие „Който пие, зло не мисли”.
          
В изложбата екипът на Исторически музей – Горна Оряховица е събрал различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. Край тях своето важно място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола. Особено красиви са няколко колекции от стъклени бутилки с различна форма и вместимост.

В експозицията могат да се видят старите лимонадени шишета със закопчалка тип „кронка”. Показани са и други нестандартни методи за затваряне на бутилки. Изложбата също така включва множество черно-бели снимки и фотографии с различно „алкохолно” послание. Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край. Не липсват и реклами за все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира. Специално място в експозицията заема фирма „Васил П. Буланов”, представена от даренията на неговата внучка.
        
Изложбата ще остане във Варненския музей до края на месец март.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ