област Велико Търново
Сподели
10 окт 2017
Автор: ОбластВТ

Горна Оряховица ще бъде домакин на иноватори в конкурс-изложение "Младежко техническо творчество"

Горна Оряховица ще бъде домакин на иноватори в конкурс-изложение Младежко техническо творчество
От 12 до 14 октомври в Горна Оряховица ще се проведе второто издание на изложение „Младежко техническо творчество“, потвърдиха на официална пресконференция организаторите и заместник-кметът на Горна Оряховица Йорданка Кушева.

Щандовете на изложението са разположени в Спортна зала „Никола Петров“. Ще участват 58 екипа с близо 300 участници. Освен от България, ще се представят и екипи от Румъния и Украйна, както и екип на българина инж. Константин Димитров (42г.) от Англия, който ще представи собствена разработка на учебен лаптоп ЕЛЛО 2М. Ще се представят още и индивидуални участници.

„В това изложение събираме младите хора, които искат да споделят това, което правят и мечтите си. Важно е да им се помага. По този начин имат платформа, на която да покажат какъв път са извървели в творчеството си. Тази година виждам ентусиазъм – от страна на децата и от страна на големите. Изложението е овеществено познание“, сподели един от организаторите инж. Камен Коцев. Той посъветва децата да вярват в своите мечти.

Община Горна Оряховица е деен помощник в организацията. „Инженерството е тема, която беше пренебрегвана в нашата образователна система. Радвам се, че чрез това изложение организаторите събуждат таланта в младите хора. Важен е фактът, че имаме и международно участие. Очакват ни много интересни моменти. Лично аз искам да видя вълшебното огледало. Надявам се догодина да имаме повече участници“, каза с ентусиазъм заместник-кметът Йорданка Кушева.

Участниците са на възраст от 14 до 38-годишни таланти от цялата страна. От Горна Оряховица има общо 5 екипа. Екип на Професионална гимназия по електроника "Александър Степанович Попов" ще представи Велико Търново. Тази година за първи път ще бъде показана разработка на въртящо се колело за получаване на енергия и друг генератор за добиване на електричество посредством топлина, който би могъл да бъде в полза на къмпингуващи.

Екип на ТУ-София ще представи електрическия си автомобил, младежите от „Елимекс“ ще представят Смарт огледало. Уреди, които създават термо електричество ще бъдат демонстрирани с разработка на екип от фирма „Грейко“. Доброволци от ПГЛПИ „Атанас Буров“ участват в рекламната кампания и ще се грижат за гостите по време на изложението.

Съставът на оценяващото жури тази година е променен. Участват преподаватели от техническите университети в София, Габрово и Велико Търново. Оценката на комисията ще зависи от значими критерии като иновативност, практическо приложение, технологична приложимост, убедителна защита.

Определени са и материални и парични награди за най-добрите. Отличията са на обща стойност 10 хиляди лева, осигурени от спонсори, искащи да стимулират децата. Отделно, представители на българския бизнес на място ще организират свое класиране. Определена е и томбола с предметни награди. Най-голямата е роботът SPHERO BB-8. Наградите от конкурса ще бъдат връчени на 13 октомври. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ