област Велико Търново
Сподели
21 май 2019
Автор: ОбластВТ

Възрожденска Елена празнува

Възрожденска Елена празнува
Потънал в свежа зеленина, окъпан от нощния дъжд и майското слънце, възрожденският град Елена празнува. На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Преди 29 години еленчани избраха светците, въвели християнството, за закрилници на своя град, а денят за негов празник. По традиция той започна със света литургия в най-големия храм „Успение на Пресвета Богородица“, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, който по време на тържественото честване отслужи и молебен за здраве и благоденствие.Отново дворът пред Даскалоливницата се изпълни с еленчани и много гости, дошли да съпреживеят заедно празника на един от най-българските градове. Сред тях бяха Емил Христов – зам.-председател на 44-то Народно събрание, представителите на РБ в Европейския парламент Ева Майдел и Ангел Джамбазки, народните представители Клавдия Григорова-Ганчева, Станислав Стоянов, Весела Лечева, Валентин Ламбев, Милен Михов и Емил Димитров, заместник-областните управители на област В.Търново инж. Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева, консулът в Генералното консулство на Русия в Русе Иван Пивоварчук, кметове на общини и председатели на Общински съвети, почетни граждани, общински съветници.В приветственото си слово кметът инж. Дилян Млъзев подчерта, че и в миналото и в настоящето на град Елена зад всеки успех стои много труд, много постоянство и упоритост. „Но когато нещата се случат, забравяме за усилията и проблемите и се радваме на постиженията. Затова трябва да свикнем да ценим всеки успех, да сме щастливи дори с малките неща, които променят облика на града ни към по-добро, и да вървим неизменно в тази посока, както го правим през последните години“.

Своите поздравления към еленчани и послания за единството и целостта на България отправи зам.-председателят на парламента. „Елена е една съкровищница, събрала в себе си и пазеща най-доброто от българщината, родолюбието, любовта към книгите и към децата ни, пазейки вярата българска.

В трудни времена живеем, в разделни времена, в които всеки прави избора със сърцето си, който избира дали да бъде с другите заедно или да се дели. Дедите ни завещаха да сме заедно, защото, когато сме заедно ще преодолеем всички трудности. Само, когато сме един до друг, когато има между нас братска любов, тогава ще направим най-доброто за България. Тя винаги е била наистина велика, когато българският народ не  се е делил. И сме губили, и сме печелели, но винаги сме били заедно. Тези, които днес сеят разделение, нямат утрешен ден, тези, които сеят омраза не могат да имат бъдеще

Нека да бъдем заедно, така, както ние сега сме заедно пред вас, за да покажем, че няма да се делим, защото утрешният ден трябва да бъде завещан на децата ни чист. Елена има утрешния ден, защото тук виждам толкова млади хора, виждам погледите на хора, които ще запазят и единството, и целостта на България“, изрази вярата си зам.-председателят на НС Емил Христов.

Поздравления към еленчани отправиха представителите на РБ  в Европейския парламент Ева Майдел и Ангел Джамбазки, и народният представител Весела Лечева.

Неизменна част от празника е награждаването на заслужили личности с плакета „Почетен гражданин на град Елена“. Председателят на Общинския съвет Стоян Златев прочете решенията за удостояване със званието, а кметът Млъзев връчи наградите на новите почетни граждани Валентина Мирчева и д-р Марчо Марков. С едностранен плакет е удостоена Йорданка Грънчарова, основател и художествен ръководител на танцова формация „Балканджийче“, които с вълнуващите си изпълнения закриха тържествената част на празника.По обяд на сцената на централния площад имаше фолклорен концерт на известната певица Ана-Мария. Децата бяха зарадвани с празнична торта. Вечерта концертната програма продължава с изпълненията на възпитаници на Националното училище за танцово изкуство в столицата, с песните на Кристина Димитрова и Орлин Горанов, и на Райна. Денят на Елена ще завърши с пищна празнична заря.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ