област Велико Търново
Сподели
02 окт 2020
Автор: ОбластВТ

Велико Търново е във фокуса на голяма конференция за градско развитие

Велико Търново е във фокуса на голяма конференция за градско развитие
Кметът Даниел Панов откри форума, провеждащ се в София
 
Новият облик на градовете и новите предизвикателства пред развитието им е тема на конференцията Urban Development Forum, организирана от „Градът Медия Груп“ в партньорство с Европейската инвестиционна банка. Във фокуса на форума е и Велико Търново – в откриващата сесия участваха вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова и кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов.
Именно един от най-мащабните урбанистични проекти в България за последните десетилетия -  изграждането новия градски център на Старата столица, също е сред темите на конференцията. Даниел Панов представи концепцията и напредъка по процедурите, предшестващи реализацията й.

Панов подчерта, че за градове, които са успели да запазят множество стари сгради, е важно националните програми, като програмата за саниране, да станат достъпни и за собственици на частни сгради, които са обявени за паметници на културата. Това ще влее солиден финансов ресурс във възстановяването, консервацията и представянето на архитектурното наследство.

Даниел Панов направи и резюме за инвестициите със средства от Европейския съюз през периода 2007-2019-а година. За 12 години са обновени над 1 500 училища, детски градини, болници, културни, социални, административни и многофамилни жилищни сгради, над 50 паметника на културата са превърнати в туристически атракции. Повече от 17 млн. кв.м. паркове, зелени площи, детски площадки, пешеходни и велоалеи, тротоари и други елементи от обкръжаващата среда са изградени с европейски средства у нас и това са най-ясните примери за ефекта от европейската солидарност.

Във форума участват кметове, архитекти, урбанисти, инвеститори, строители, проектанти и представители на финансовия сектор. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ