област Велико Търново
Сподели
24 апр 2018
Автор: ОбластВТ

XIII Фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц“ започва във Велико Търново

XIII Фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц“ започва във Велико Търново
От 27 до 30 април 2018 г. в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново ще се проведе поредното XIII издание на Националния фестивал за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц“, организиран от Община Велико Търново и Народно читалище “Извор – 1873” с. Самоводене. Официалното откриване е на 27 април, в 9:30 часа.
 
Тазгодишното издание се очертава като особено разнообразно и интересно: ще участват 33 детски и юношески театрални състава с общо над 415 млади актьори. Те ще представят 34 спектакъла, по 17 във всяка от двете категории (детски и юношески театри). Най-малките участници са талантливите деца от театралния състав при детска градина „Радост“ - София, родени през 2012 и 2013 г., които ще представят „Цветята на малката Ида“ от Х. Кр. Андерсен, а най-големи са зрелостниците на 19 години от утвърдени на сцената състави от Бургас, Стара Загора, Пловдив, Варна, Разград и още много градове и села, които ще превърнат фестивала в наистина значимо национално събитие. Велико Търново ще бъде представено от ученическия театър при ОУ „П.Р. Славейков“, които ще открият фестивала на 27 април с пиесата „Мадам Ваше Въображение“, а сред другите представители на търновския край са състави от Горна Оряховица, Самоводене, Дебелец, Лясковец, Церова кория и Шемшево. Официалното откриване на фестивала е на 27 април /петък/ от 9:30 ч.
            
Конкурсната програма се провежда в две категории: първа група – театрални формации с участници до 14 години и втора група – от 14 до 19 години, като съставите от първа група се представят на 27 и 28 април, а тези от втора – на 28 април вечерта, 29 и 30 април.
           
Авторитетно жури, председателствано от известния български актьор, театрален режисьор и телевизионен водещ Николай Априлов, ще присъди общо 16 награди, осигурени от Община Велико Търново.

Наградите за спектакли са следните:
Голямата награда на Община Велико Търново – статуетка, грамота и парична награда от 350 лв. – за всяка от категориите.
I НАГРАДА –  плакет, грамота и парична награда от 300 лв.
II НАГРАДА – плакет, грамота и парична награда от 250 лв.
III НАГРАДА –  плакет, грамота и парична награда от 200 лв.
Индивидуалните награди се присъждат за всяка от категориите и са следните:
 За най-добра мъжка роля: плакет, грамота и парична награда от 80 лв.
За най-добра женска роля: плакет, грамота и парична награда от 80 лв.
За поддържаща мъжка роля: плакет, грамота и парична награда от 50 лв.
За поддържаща женска роля: плакет, грамота и парична награда от 50 лв.    
Младите участници във фестивала ще имат възможност безплатно да посетят крепостта Царевец, като подарък от Община Велико Търново.
           
Входът за всички спектакли в голямата зала на МДТ „Константин Кисимов“ е свободен. Богатата програма на фестивала започва от 8:30 на 27 април (петък) и продължава до 21:00 часа на 30 април (понеделник). Подробна програма можете да намерите на http://festivalmalkiyatprints.info и във фейсбук на https://www.facebook.com/events/2013792275546919/.       
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ