област Велико Търново
Сподели
15 сеп 2017
Автор: ОбластВТ

8325 ученици посрещнаха новата учебна година във Велико Търново

8325 ученици посрещнаха новата учебна година във Велико Търново

8325 посрещнаха новата учебна година във великотърновските училища. 6696 от тях са възпитаници на учебните заведения на общинско финансиране, а паралелките, в които се обучават, са общо 317. 1629 са учениците в петте професионални гимназии във Велико Търново.

 Кметът на старопрестолния град Даниел Панов уважи тържествата в основните училища „Св. Патриарх Евтимий“ и „Димитър Благоев“, в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“, в Средно училище „Емилиян Станев“ и в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

„15 септември е един от дните, носещи особен заряд и празнично настроение. Пълните с деца и млади хора училищни дворове са гледка, вдъхваща оптимизъм и надежда за бъдещето на Велико Търново и България. Дълбок поклон пред всички учители, които достойно изпълняват мисията да образоват бъдещите поколения. На вас, драги родители, пожелавам да се грижите мъдро за вашите деца. Помагайте им с домашните, но и ги насърчавайте да спортуват и да прекарват по-малко време пред компютрите. Възпитавайте децата в дух на родолюбие, учете ги да помнят историята, да пазят българските традиции и обичаи“, обърна се Даниел Панов към учителските колективи и родителите.

На първокласниците и малките ученици кметът на Велико Търново пожела да изживеят незабравими мигове в училище, да внимават в часовете, да слушат учителите и да създадат много нови приятелства. На по-големите ученици и на бъдещите абитуриенти Даниел Панов пожела да продължават да прославят Старата столица с успехите и високите си постижения от национални и международни състезания и олимпиади. „Останете и учете в България и винаги носете в себе си частица от Велико Търново“, обърна се Панов към дванадесетокласниците.

 Близо 700 са първолаците, които за първи път чуха училищния звънец. Те са разпределени в 33 паралелки. Най-много са първите класове с СУ „Емилиян Станев“, следвани от ОУ „Бачо Киро“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Вела Благоева“, ОУ „Димитър Благоев“ и ОУ „Петко Р. Славейков“. Първолаци ще се обучават и в селата Леденик, Самоводене, Водолей и Балван. За всяко дете бе осигурен подарък – образователната книжка „Пътешествията на първокласника“. Приятната изненада бе по инициатива на кмета Даниел Панов. Зарадвани ще бъдат и всички третокласници – всеки от тях ще получи изданието „Заветът на кан Кубрат“, отпечатано със съдействието на просветния министър Красимир Вълчев.

Заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова гостува в основните училища „Петко Рачов Славейков“ и „Бачо Киро“ за началото на учебната година. Заместник-кметът проф. Георги Камарашев бе Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ и в Професионалната гимназия по електроника „А. С. Попов“. Председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов уважи тържествата в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ