област Велико Търново
Сподели
12 фев 2018
Автор: ОбластВТ

73 паралелки с прием след седми клас в областта

 73 паралелки с прием след седми клас в областта
1785 седмокласници завършват тази година, стана ясно на днешното заседание на Постоянната областна комисия по заетост, на която бе представен проектът за държавния план-прием за учебната 2018/ 2019 г. за областта. Броят на завършващите тази година е със 72-ма по-малко, в сравнение с предходната, когато си били 1857. 

Днешното заседание бе открито от председателя на комисията – областния управител проф. д-р Любомира Попова, а началникът на Регионалния инспекторат по образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева представи пред членовете на комисията планирания прием на ученици в областта и новите паралелки. 

За учебната 2018/2019 г. са заявени 73 паралелки с прием след седми клас, от които 38 професионални и 35 профилирани. С 50 % е увеличението на заявените за обучение по дуалната система. В областта ще бъдат сформирани 6 паралелки с дуално обучение за подготовката на кадри за повече от десет професии.

Заявените нови професии от 13 училища в областта са 19. Това се „Приложен програмист“ в ПМГ- Велико Търново, „Компютърен график“ в СУ „Димитър Благоев“  – Свищов, „Графичен дизайнер“ в СУ „Емилиян Станев“, „Библиотекар“ в Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, „Техник по автоматизация“ в СУ „Владимир Комаров“ – Велико Търново, „Спедитор – логистик“ в Професионална гимназия по транспорт – Стражица, „Хлебар“ в СУ „Ангел Каралийчев“ – Стражица, „Сладкар“ в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Златарица, „Помощник инструктор по спортно-туристическа дейност“  в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Златарица“.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ