област Велико Търново
Сподели
07 юни 2018
Автор: ОбластВТ

44 свободни работни места обявиха на трудовата борса в Елена

44 свободни работни места обявиха на трудовата борса в Елена
При голям интерес от страна на работодатели и безработни премина първата трудова борса в Елена, която организираха по проект „Обучение на възрастни“  Дирекция „Бюро по труда“ В.Търново и филиалът й в града.


„Борсите от този тип се утвърдиха като успешна форма за пряк контакт и сътрудничество между работодатели и хора, търсещи работа. Потвърждение е и днешната трудова борса, в която участват работодатели не само от Елена, но и от Велико Търново и Габрово“, каза при откриването директорът на ДБТ Обрешко Нечев. Кметът инж. Дилян Млъзев даде за пример доброто сътрудничество между Общината и Бюрото по труда не само по програмите за временна заетост, а и при необходимост от квалифицирани кадри за определени позиции. Той пожела на работодателите да намерят подходящите хора, на които им се работи и имат желание да се обучават.


В борсата взеха участие 18 работодатели, развиващи дейност в шивашкото производство, преработка, производство и консервиране на храни, търговия на едро и дребно, хотелиерство и ресторантьорство, строителство и ремонт, дърводобив. Представители на шест фирми обявиха общо 44 работни места за длъжностите готвач, камериер, барман, сервитьор, машинен оператор шиене, общ работник, опаковач, работник сладкарско производство, електрозаварчик, монтьор. Най-много предложения за работа имаше от „Престиж-96“ АД и „Мегапорт“ ООД В.Търново, чиито дейности са в областта на хранително-вкусовата промишленост и производството.

Борсата посетиха 128 търсещи работа лица, всичките безработни на възраст над 16 години, от които само шест младежи до 29 години. Над 80 от тях са хора с основно и начално образование, без квалификация и не отговарят на изискванията на работодателите. В строителството се търсят майстори, а не общи работници. Дефицит има на специалисти с техническо образование. Повече от месец дружество „Топлофикация“ във В.Търново търси монтьори, шлосери, заварчици. По време на борсата се разбра, че почти никой не иска да работи на норма, а се предлагат свободни места за шивачки и за поточните линии за почистване на гъби и билки в цеховете в Елена. Фирма предложи да осигури транспорт от града до В.Търново, ако повече хора започнат работа, стана ясно по време на презентацията на работните места.

Управителят и собственик на „Криейшънс-Е“ ООД търси жени за шивачки. Той заяви, че не връщат кандидати, които искат да се учат и да се реализират, но е трудно да се намерят подходящи хора. За 14 години от създаването на фирмата в Елена персоналът й е намалял с 40 души, което наложило загубените работни места да бъдат разкрити в други градове.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ