област Велико Търново
Сподели
03 юни 2019
Автор: ОбластВТ

3D Mapping и скулптура от дърво ще са новите атракции за Празника на горнооряховския суджук

3D Mapping и скулптура от дърво ще са новите атракции за Празника на горнооряховския суджук
С богата програма ще е съпроводен Празникът на горнооряховския суджук, който ще се проведе от 7 до 9 юни в парк "Градска градина". Подробностите около събитията съобщи директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов.Празникът започва в петък в 15 часа, когато ще се проведе XXIII Регионален преглед на старата градска песен "Божури". Следва фолклорна палитра с участието на състави при НЧ "Братя Грънчарови - 2002". От 18,30 часа на сцената ще е изяви певицата Нелина и оркестър "Здравец". В събота от 11 часа е официалното откриване на празника. Той ще продължи с фолклорна програма на самодейни състави, кулинарни игри, викторини и др. В програмата ще се включат Димитър Аргиров, оркестър "Експрес бенд", Жоро Любимеца и Валя.

Традиционно участниците в игрите ще се състезават за най - бързо рязане на суджук, за подредба на най - красиво плато, за надяждане и т.н. Изненадата на празника тази година е 3D мапинг, който ще е посветен на суджука. Жителите и гостите на града могат да се наслаждават на зрелището на 8 и 9 юни от 23 часа на площад "Георги Измирлиев". На 9 юни програмата продължава с програма на самодейни състави, Международния пленен по "Живописатира", фолклорна програма с участието на НФА "Българе", Албена Велкова и Крум Крумов. Вечерта ще приключи с празнични илюминации.

Изненадата на празника тази година ще бъде изработването на скулптура от дърво на тема суджук. Пред погледите на всички ще твори Крум Велков. Неговата работа е остане да краси парка, каза Пламен Мадемов. От музея са приготвили богат набор от сувенири. В момента текат два конкурса, свързани с празника. Единият е за най-добър домашен суджук, а другият е за най-добро домашно ястие. Втората надпревара е под надслов " Без суджук не може". Участниците и техните творения ще бъдат оценявани от технолози от фирмите, които са организатори на празника и са обединени в сдружение "Раховец 2007". Награждаването на победителите ще е съответно в събота и неделя.

Експозицията в Историческия музей, посветена на суджука, ще е безплатна в дните на празника, посочи музейният шеф. Очаква се по време на празника да бъде изяден над тон и половина от деликатеса и да бъде изпита над 2 това бира, съобщиха от Община Горна Оряховица, която е организатор на събитието.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ