област Велико Търново
Сподели
24 фев 2020
Автор: ОбластВТ

24-годишната Патриция Петрова е младата надежда на ветеринарната медицина в региона

24-годишната Патриция Петрова е младата надежда на ветеринарната медицина в региона
Горнооряховката Патриция Петрова следва за ветеринарен лекар. Още от детството си тя обожава животните, а любовта й към тях я отвежда в Тракийски университет. След завършването си, ще може свободно да практикува професията. Към момента трупа опит в кравеферма, където смята да продължи и занапред.

Хобито на младата Патриция е тясно свързано с професията й. В дома си тя отглежда екзотичната френска порода кочовати зайци. Дългоухите животни са доста едри и достигат от 5 до 12 килограма. Селектират се по цветове, според генетиката. Нейните са дошли от Румъния. За сега са 2 мъжки, единият от които е на три месеца, и 4 женски на осем-девет месеца. А скоро ще се родят и малки бебета-зайчета. Патриция споделя, че зайците от тази порода са чудесни за отглеждане в домашни условия, защото са със спокоен характер. Обичат да се хранят с гранули, но от време на време може да похапват и сено, люцерна, ечемик или царевица в малки количества. Задължително трябва да бъдат ваксинирани и обезпаразитявани. Разпознават си името, застават на стойки и обожават да бъдат разчесвани. 

Все още в България не се организират специални изложби за породата, където да се събират любители и развъдчици. Цената им варира от 50 до 150 лева, в зависимост от цвета на козината. Всеки заек има паспорт, с който проследяват родословието му. 

Бъдещата лекарка е приела предизвикателството да работи с по-едри животни. Споделя, че все пак е опасно, но чрез тях получава възможността да бъде полезна и на хората, и на животните. Патриция Петрова съветва децата, които мечтаят да станат ветеринарни лекари, да не се отказват, колкото и да им е трудно. Да работят с желание и никога да не престават да обичат животните. Защото мечтите се сбъдват!
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ