област Велико Търново
Сподели
11 май 2018
Автор: ОбластВТ

20 ученици от ПГЕЕ „М.В.Ломоносов” проведоха практика във Великобритания по ”Еразъм+”

20 ученици от ПГЕЕ „М.В.Ломоносов” проведоха практика във Великобритания по ”Еразъм+”
За поредна година 20 ученици и двама учители от ПГЕЕ „М.В.Ломоносов”  участваха в провеждането на мобилност в град Портсмут (Великобритания), по проект „Усвояване на  европейския опит в подкрепа на младите хора – шанс за успешна професионална реализация”. Останаха там за период от три седмици.

Основната цел на проекта е бъдещите професионалисти да опознаят  стандартите на другите държави от Европейския съюз за производството на електрическа и топлинна енергия от възобновяеми източници, ИТ, рециклирането на излязлото от употреба оборудване,  да приложат придобитите знания и умения в бъдещата си реализация. 

В рамките на три седмици, групата ученици се запознаха с иновациите в областта на производството на енергия от  алтернативни енергийни източници (слънце, вятър, вода), използване на софтуерни програми за проектиране на съоръжения за производство на електроенергия, програмиране, разработване на сайтове и мобилни приложения, рециклиране на остаряло оборудване - електрическо и електронно. В програмата бяха включени както теоретична част под формата на семинари, така и практическа такава – опит в различни фирми и обекти.

Друга съществена особеност на този проект е възможността, която предоставя за повишаване и обогатяване на професионалната и езиковата подготовка, което от своя страна доведе до подобряване на взаимодействието между образователните институции , производствените предприятия и комуникацията с работодателите в България и чужбина . Получените в периода на програмата знания ще бъдат ефективно използвани от участниците в нея, което им дава едно допълнително предимство пред останалите.

Освен всичко друго, в проекта  е предвидено обучение по  допълнителна професионална и културна подготовка. „Учениците от гимназията бяха запознати с много от забележителностите на Портсмут и неговата история. Особено вълнуващо бе и културното посещение на българската група в Оксфорт и Лондон, запознаха се с историята, културата, традициите и беше съпътствано от много емоции и спомени за цял живот“, разказаха учителите.

„След нашето завръщане, организирахме  заключителни срещи - едната беше с ученици, учители и родители, на която бяха обсъдени постигнатите резултати от ползвателите по време на практиката.  Втората среща се проведе в Деня на Европа - беше на регионално ниво, поканихме работодатели и работещи в енергетиката, електротехническата промишленост, фирми занимаващи се с ИТ, рециклиране, професионални организации, обучаващи институции и представители на община Горна Оряховица,  на която представихме  развитието и  резултатите от реализацията на проекта и ползите от подобни практики  за бизнеса в региона,  поканихме електронните медии и пресата  от региона“, обясниха още учителите.

В края на мобилността си, учениците, ползватели по проекта получават сертификат за проведена практика в европейска държава , Еuropass – мобилност, сертификат за придобито ниво от обучението по английски език  от OLS и удостоверения от проведената професионална подготовка от ТУ Варна, ТУ София, ТУ Габрово, Русенски университет, Центъра за безопасна работа към Енерго-про Варна и Хефти-металс  София. Придобитите документи отварят врати за работа на младежите в целия Европейски съюз .

За участниците в проекта, тази практика е много важна в професионалното им израстване. С усъвършенстването на знания, умения и усвояване на европейските иновации, ползвателите ще имат шанс за бърза и успешна интеграция на българския и международния пазар на труда.

Сега продължаваме работата по проекта с подготовката и организирането на втората мобилност – практика в Малага (Испания),  в периода от 26.08.2018г. до 15.09.2018г., отново за 20 ученици от специалностите „Електрически инсталации” ,  „Електроенергетика”, „Възобновяеми енергийни източници”, „Компютърна техника и технологии“ и „Системно програмиране“  от XI клас и двама ръководители.

Стойността на проекта е 114 484,00 евро, от които 63 248 евро са за мобилността в Портсмут , Великобритания , а останалите 51 236 са за мобилността в Малага, Испания, които са подсигурени от Европейския съюз по програма „Еразъм+”, КД1- Мобилност.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ