област Велико Търново
Сподели
01 фев 2019
Автор: ОбластВТ

20 години Областна администрация отбелязват във Велико Търново

20 години Областна администрация отбелязват във Велико Търново
Областна администрация Велико Търново днес отбелязва 20-ия си рожден ден. Във фоайето, пред зала 314 се събраха областни управители, заемали тази длъжност от 1999 г. до днес, кметове на общини, председатели на общински съвети, директори на териториални структури и всички служители на администрацията.Областният управител проф. д-р Любомира Попова, заедно със заместник областните управител инж. Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева приветстваха гостите. 

"С Указ № 1 от 05.01.1999 г. се утвърждават границите на Област Велико Търново, в която се включват десет общини. За административен център на областта е определен град Велико Търново. Държавното управление в областта се осъществява от Областен управител, който осигурява съответствие между националните и местните интереси при провеждане на регионалната политика. С Решение № 45 от 01.02.1999 г. е назначен първият областен управител. Двадесет години  в човешкия живот не са много, но не са и малко. Според мен са достатъчни, за да докажем мястото и ролята на Областна администрация Велико Търново в реализирането на държавната политика в интерес на гражданите в областта. Утвърждаването на Велико Търново за административен център е един достоен акт и едно заслужено признание за нашия регион. В работата си винаги сме се водили от законността и интересите на жителите и региона”, каза в приветствието си проф. д-р Любомира Попова. Тя благодари на всички служители на Областна администрация за усиления труд, който полагат и приемствеността, която осигуряват на всеки нов член на екипа. 


Свещеноиконом Славчо отслужи водосвет по повод юбилея на Областна администрация. Досегашните осем областни управител бяха отличени с почетен юбилеен плакет.  

Пред гостите бе представен 20-минутен филм със спомени и приветствия на областните управител от 1999 г,  до днес. Първият областен управител е бил д-р Румен Рашев следван от проф. Константин Дочев, Красимир Генчев, Гергана Трифонова, Тошко Никифоров, проф. дин Пенчо Пенчев, инж. Георги Рачев, проф. Георги Камарашев и инж. Николай Йоцов.

По повод празника Регионалният исторически музей експонира във фоайето на администрацията два венеца от стъклени мъниста, изработени от женските дружества в Свищов и Велико Търново в знак на признателност към руските войски освободители. От 2000 г. реликвите са част от постоянната изложба в Музей „Възраждане и Учредително събрание.
В областна администрация бяха получени поздравителни адреси от депутати, кметове и колеги областни управители.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ