област Велико Търново
Сподели
06 яну 2021
Автор: ОбластВТ

173 години от рождението на Христо Ботев, отбелязаха в Горна Оряховица

173 години от рождението на Христо Ботев, отбелязаха в Горна Оряховица
Ръководството на Община Горна Оряховица отбеляза 173-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Заради наложените противоепидемични мерки традиционното честване на годишнината от рождението на Ботев бе отменено.

Пред паметника на гениалния поет, публицист и борец за национална свобода, бяха поднесени венци от кмета на общината инж. Добромир Добрев и от председателя на Общинския съвет Димитър Николов. Да се поклонят пред делото на великия българин и да поднесат венци и цветя дойдоха и общински съветници, представители на политически партии, и на общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
 
На 17 май 1876 г. слизането на 200-та български четници на Христо Ботев край Козлодуй, предизвиква най-силната реакция сред Великите сили към поробена България. Отзвукът за действието на четата в европейския печат е равен на отзвука от всички останали бунтове по време на Априлското въстание взети заедно. Трима от участниците в четата на Ботев, са били от Горна Оряховица. Това са Атанас Димитров, Атанас Чартазанов и Янко Сидеров.

Христо Ботев ни е завещал своите гениални произведения: „Майце си”, „Борба”, „На прощаване”, „Хаджи Димитър”, „В механата”, „Моята молитва”, „До моето първо либе” и др., които са образец в българската литература и се нареждат до класическите произведения на европейските поети от онова време. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ