област Велико Търново
Сподели
26 мар 2020
Автор: ОбластВТ

173-ма изследваха костната си плътност в горнооряховската болница

173-ма изследваха костната си плътност в горнооряховската болница

173 жени и мъже са изследвали костната си плътност със скенер на преференциална цена в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица от 1 февруари до 25 март. Кампанията е двумесечна и продължава до 31 март, като срещу 40 лева желаещите изследват костната си плътност за превенция и диагностика на остеопороза.

Преминалите пациенти са били на възраст от 35 до 80 години не само от великотърновска област, но и от съседните Габровска и Сливенска, както и от Варна, София и Силистра. При над 50% от преминалите през компютърния томограф в Отделението по образна диагностика, е регистрирана остеопороза и те са насочени към специалисти - ортопеди и ендокринолози.

В кампанията са изследвани и мъже над 50-годишна възраст.

Изследването на костната плътност със скенер все още не е толкова популярно у нас, но за сметка това е изключително прецизно. То не се покрива от НЗОК, затова и достъпните цени в МБАЛ- Горна Оряховица предизвикаха интерес, особено в предходния месец.

През последните десет дни, разбираемо желаещите да се изследват намаляха, заради наложените мерки на ограничения на социалните контакти.

Лечебното заведение обаче не е поставено под карантина и в него се спазват всички епидемиологични и хигиенни изисквания, то се дезинфектира няколко пъти дневно, а персоналът обслужва пациентите със съответните защитни средства. Изготвен е график, който не допуска струпване на чакащи за изследването.

Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания. Желателно всички, навършили 45- годишна възраст, да се изследват за остеопороза веднъж годишно.

В този период на засилени ограничения на социалните контакти специалистите съветват своите пациенти, да не неглижират или отлагат превенция или лечение на заболявания, които е възможно да се усложнят, или задълбочат във времето. Място за паника и тревога в лечебните заведения, които не са поставени под карантина и в които работят доказани професионалисти, няма.

Изследването на костната плътност със скенер продължава в горнооряховската болница до 31 март, а желаещите да се погрижат за здравето си, може да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ