област Велико Търново
Сподели
21 юни 2021
Автор: ОбластВТ

170-килограмовият Мани спечели състезанието за най-тежък коч на събора на овцевъдите

170-килограмовият Мани спечели състезанието за най-тежък коч на събора на овцевъдите
170-килограмовият Мани е категоричният фаворит в тазгодишното състезанието за най-тежък коч на Националния събор на овцевъдите.
       
Животното, кръстоска между породите Беграмска и Аваси, закова кантара на 170, 200 кг и спечели на своя стопанин Мариян Балтаджиев от силистренското село Попина наградата от 1000 лева.
      
Още 5 расови животно от породата Черноглава плевенска се включиха в състезанието за най-тежък коч, но с тегло от 146 до 156 кг останаха назад в класирането.
      
Победителят Мани, кръстен на главния герой мамута Мани от анимационната поредица „Ледена епоха“, е на 2,5 години и руното му от последната стрижба е тежало над 6 кг. Кочът е с 20 кг по-тежък от призьора в първото подобно състезание на Събора на овцевъдите през 2019 г.
      
Още няколко атрактивни състезания се проведоха от 17 до 20 юни на събора край Петропавловския манастир. Бойко Димитров от с. Боринци спечели и двете надпревари за ръчна стрижба с овчарска ножица. В най-масовото състезание по ръчно доене се включиха 26 участника, а победител стана Василен Маджаров. Публиката дълго аплодира и петте децата, най-малкото от които на 5 години, показали повече от добри умения в ръчното доене.
        
Козата Пенка от порода Българска млечна стана победител в състезанието за машинен млеконадой на кози. Животното, собственост на Елка Станчева от с. Леденик, обл. Велико Търново, даде 4,840 л.
       
Всички победители в състезанията, освен от купи и плакети, получиха и парични награди.
       
Нестабилното време и дъжда не попречи хиляди посетители от цялата страна да посетят Деветия Национален събор на овцевъдите. Край Петропавловския манастир бяха изложени над 1000 чистопородни животни – овце, кози, коне, кучета и магарета,  селскостопанска техника, специализирано оборудване и фуражи, фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. В трите дни на събитието имаше изложение на занаяти, етно атракции, кулинарни демонстрации на стара българска кухня, а 2000 участника се изявиха на сцените на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“.
      
Съборът на овцевъдите се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ