област Велико Търново
Сподели
25 юли 2023
Автор: ОбластВТ

12 лауреатски награди І степен завоюваха от международен конкурс в Обзор балерините на „Грация“

12 лауреатски награди І степен завоюваха от международен конкурс в Обзор балерините на „Грация“
12 лауреатски отличия І степен завоюваха балерините на „Грация“ от Международния конкурс за хореография и изкуство, провел се в Обзор. Танцовият форум е част от международен проект с вече 10-годишна история. Създаден е между България, Русия и Казахстан с цел популяризиране на балетното изкуство, творческо общуване между артистите от различните държави с езика на танца. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Обзор. За 10 години на танцовата сцена са се изявили над 20 хил. участници. Тази година проектът се пренесе за първи път и в Дубай, а балерините на „Грация” са получили покана за участие и в арабското емирство.

130 участници от 15 творчески колектива от България, Русия и Казахстан са представили своите танци тази година на сцената в Обзор. Изпълненията им са оценявани от международно жури. Балет „Грация“ с художествен ръководите Соня Георгиева и спортен педагог Анита Михайлова, участва в конкурса с 10 балерини, които танцуваха в категориите: „Класически танци“, „Танцово шоу“, „Характерни танци“ и „Модерна хореография“.

В категория „Класически танци“ соло Мартина Янкова завоюва първо място с вариация от балета „Зле опазеното момиче“. Първо място спечели и Сияна Николова с танца „Фея Нежност“ от балета „Спящата красавица“. При дуетите до 7 години Даяна Цанева и Цветелина Панайотова триумфираха с първа награда с танца „Графини Репички“ от балета „Чиполино“. С първа награда е и триото Сияна Николова, Лора Петрова и Ния Мемиш с валс „Дихание“ на Шопен. Премиер дуетът Мартина Янкова и Сияан Николова също завоюваха първо място с танца „Корали“ от балета „Джоконда“.

При ансамблите малката група до 7 години спечели сърцата на членовете на журито, както и първото място с авторската хореография на Соня Георгиева на танца „Валс на цветята“. В категорията „Танцово шоу“ Даяна Цанева и Цветелина Панайотова грабнаха първото място за танца „Механични кукли“. При характерните танци „Испански танц“ от балета „Лешникотрошачката“, изпълнен от Лора Петрова също се нареди на първо място. Първи са и Сияна Николова и Мартина Янкова с танца си „Приятелки“. Първа е и малката формация Сияна Николова, Лора Петрова, Ния Мемиш и Мартина Янкова с танца си „Руска магия“. Премиер дуетът Сияна Николова и Ния Мемиш пък завоюваха първо място с танц по песента „Нищо няма значение“ на група „Металика“. Първи са малките балерини до 7 години с танца си „Флашданс“.

Освен за балерините, награди имаше и за техните ръководителки. Соня Георгиева бе отличена за авторската хореография „Валс на цветята“. Художественият ръководител, както и спортният педагог Анита Михайлова получиха награди и за ярко въплащаване на сценичния образ. Освен тези награди, Соня Георгиева получава и похвала от своя преподавател и член на журито проф. Хикмет Мехмедов. Освен, че е отличничка на неговия випуск, професорът й пожелава да продължава да се раздава и да вдъхновява децата да продължават напред в развитието си и в усъвършенстването на танцовото изкуство.

Соня Георгиева и Анита Михайлова са горди от постигнатите резултати на балерините на „Грация“. Продължаваме уверено напред, вдъхновени и целеустремени към още по-високи върхове. За нас е важно да работим за усъвършенстване на балетната техника и физическите качества на децата. Но, всичко това няма да бъде възможно без любезното съдействие на родители, които ни подкрепят в нашите начинания, казват двете ръководителки.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ