област Велико Търново
Сподели
06 юли 2021
Автор: ОбластВТ

115 пациенти изследваха костната си плътност в горнооряховската болница на преференциална цена

115 пациенти изследваха костната си плътност в горнооряховската болница на преференциална цена

115 желаещи се възползваха от кампанията за превенцията на остеопорозата, която стартира от началото на май до 1 юли в МБАЛ „Свети Иван Рилски“. Болницата обяви измерване на костната плътност (остеоденситометрия) на преференциална цена от 40 лева, като за периода се изследваха пациенти не само от района на Горна Оряховица, но и от Габрово, Севлиево, Трявна, Плачковци, Велико Търново, Павликени, Златарица, Стражица, Елена. Най-масово се прегледаха жени на възраст от 50 до 70 години.

В резултат на изследването, близо една трета от преминалите са с новооткрити случаи на остеопороза, коментира Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.

Болницата в Горна Оряховица е една от малкото в страната, които предлагат това съвременно и щадящо пациента изследване на костната плътност (остеоденситометрия) от 3 години.

Чрез този метод облъчването върху пациента е много слабо, а в същото време резултатите са точни и прецизни. Цените на услугата в момента са атрактивни и достъпни за всеки пациент. Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Симптомите включват болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания. 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ