област Велико Търново
Сподели
15 авг 2022
Автор: ОбластВТ

„Кмет за един ден“ се реализира в 11 села край Велико Търново

„Кмет за един ден“ се реализира в 11 села край Велико Търново
В Международния ден на младежта - 12 август, бе реализирана инициативата „Кмет за един ден“ - деца, ученици и студенти от центровете за работа с деца и младежи в община Велико Търново поеха работата на местните управници на 11 населени места: Пчелище, Къпиново, Балван, Самоводене, Никюп, Присово, Ресен, Беляковец, Арбанаси, Малки чифлик, Церова кория.

И на теория, и на практика младите хора се запознаха с дейността на местното самоуправление. Инициативата провокира ентусиазма и креативността им, а идеите и иновативните им виждания за развитието на населените места са полезни за кметовете и кметските наместници.

В село Присово кмет за един ден бе 22-годишната Анита, студентка 4-ти курс във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В кабинета си тя посрещна представители на различни институции, сред които бе и Росица Димитрова - директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново.  Анита прие жители на селото пред Клуб на пенсионера и инвалида, заедно с кметицата Малина Попова и представители от Регионалното бюро за безплатна юридическа помощ, с които разговаряха за местните потребности и нужди.

В село Малки чифлик кмет за един ден бе Михаел Дамянов – той бе избран сред трима кандидатите за поста, които имаха задачата да представят своите виждания и политики за развитието на населеното място. Те обещаха нова детска площадка, принадлежности и пособия за Центъра за работа с деца и младежи, асфалтиране на всички улици, редовно косене на футболното игрище и оптимизиране на снегопочистването през зимния сезон. Настоящият кметски наместник Иван Чолаков поздрави заместника си и му даде напътствия как трябва да се държи един успешен кмет.

В Международния ден на младежта бе дадено начало и на тридневен скаутски лагер, организиран от Център за работа с деца и младежи „ЗИЗУ“ - с. Ново село, под надслов „Таблета захвърли, край „Негованка“ детски лагер построи – природоразузнавач с велосипед стани“. Водач на младите скаути е кметът Христо Христов. Заедно с Елинор Адамсън от младежкия център, той е подготвил различни игри и обучения в умения за оцеляване в природата.

Програмата с дейности и инициативи, организирани от функциониращите центрове за работа с деца и младежи е достъпна на официалната електронна страница на Община Велико Търново:
https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/socialni-dejnosti-/aktualno/centrove-socialni-deinosti/programa-za-dejnostta-na-centrovete-za-rabota-s-deca-i-mladezhi-lyatna-akademia/
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ