област Велико Търново
Сподели
09 юни 2021
Автор: ОбластВТ

„Гората на децата“ във Велико Търново символизира раждането на новия живот

„Гората на децата“ във Велико Търново символизира раждането на новия живот
66 дръвчета в парк „Колю Фичето“ бележат 10-я юбилей на програма „Ин витро“
 
„Гората на децата“ ще расте във Велико Търново. 66 дръвчета бяха засадени в парк „Колю Фичето“ като символ на раждането на новия живот. Инициативата е по повод десетата годишнина от създаването на Общинската програма за асистирана репродукция. Посадъчният материал е осигурен от Община В. Търново в изпълнение на Програма за детето – 2021.

Броят на дръвчетата не е случаен – 66 са родените бебета, чиито родители са част от програмата и подпомогнати за справяне с репродуктивните проблеми чрез ин-витро процедури. От тях 11 са двойките близнаци.

В засаждането се включиха директорът на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова, координаторът на фондация „Искам бебе“ във В. Търново Вероника Михайлова, щастливи родители и техните деца.

За изминалите десет години от създаването фонд „Ин витро“ Община Велико Търново е подкрепила над 180 семейства с репродуктивни проблеми. Първото бебе по програмата е родено през 2012-а година. Навръх Благовещение тази година проплака малкият Веселин, който е бебе №66.22 двойки са одобрени по програмата тази година. 2000 лева е безвъзмездната финансова подкрепа, която те получават за медицински процедури и изследвания, предшестващи метода ин-витро. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ