област Велико Търново
Сподели
18 май 2021
Автор: ОбластВТ

Японският посланик остана впечатлен от Елена и историята на възрожденския град

Японският посланик остана впечатлен от Елена и историята на възрожденския град
Негово превъзходителство Нарахира Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България от лятото на миналата година, днес посети Елена. Кметът на общината инж. Дилян Млъзев посрещна високопоставения гост в заседателната зала на общината, където се проведе работна среща с основна тема – как да се пропагандира и рекламира сред японците продуктът, който предлагат Елена и Еленският балкан като туристическа дестинация.
 
Двете страни обсъдиха възможности за комбиниране на възрожденския град с други туристически дестинации в страната, как да се намери най-добрата последователност за събирането им в един обходен маршрут, така че японският турист да не се задържа само на едно място, а да посети повече забележителности в България, които заслужават да се видят.
 
„За времето, откакто съм посланик в страната, разбрах че българите имат усещане за гостоприемство. Разстоянията между България и Япония в географско отношение са много големи, нямаме общи взаимоотношения в исторически план, но имаме връзка с това, което чувстваме, със сърдечните ни отношения към хората“, сподели Нарахира Хироши.


 
В знак на уважение и удовлетворение от визитата кметът Млъзев подари на посланика иконата на Светите равноапостоли Константин и Елена, небесните покровители на балканския град. След това той покани госта на разходка из града и музейните забележителности. С голям интерес посланикът разгледа най-старата постройка в Елена, днес къща-музей, където са родени големи личности в националната ни история – Иларион Макариополски, брат му Никола Михайловски и писателят Стоян Михайловски. Силно впечатлен остана гостът от видяното и разказа на директора на музея на Възраждането Стелиана Марчовска за 200-годишната църква „Свети Никола“, Даскалоливницата, Часовниковата кула.
 
„Елена е много красив град, има интересна и дълга история и хората се опитват да я запазят. Предполагам, че те тук живеят спокойно, щастливо, много мирно. Спокоен град, това е първото ми впечатление за него, сподели японският посланик. Тук туристът може да си почине, да се отпусне и да прекара спокойно времето си в приятното обкръжение на хубавата природа. Пътуването в чужбина днес е твърде натоварено и японецът би избрал това спокойно място“.
 
След обяд посланик Хироши посети мандрата в града, където за първи път опита от еленското кисело мляко. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ