област Велико Търново
Сподели
22 юни 2021
Автор: ОбластВТ

Явор Божанков: Държавата агресивно е нагазила в частния сектор

Явор Божанков: Държавата агресивно е нагазила в частния сектор
Кандидати за народни представители от коалиция  „Българските патриоти" в 4 Великотърновски МИР почетоха паметта на загиналите за свободата на Македония с панихида, отслужена в храма „Свети Николай" от свещеноиконом Славчо Иванов.

„Свети Дух е един от големите християнски празници. Преди век ВМРО и организациите на македонските българи в България и по света избират този християнски празник, за да почетат паметта на десетките хиляди българи, загинали в национално-освободителните борби в Македония в края на 19-и и началото на 20-и век срещу турското робство и срещу режима на Кралска Югославия и Кралска Гърция. Тази традиция беше възобновена в последните години от ВМРО и докато почитаме този ден и паметта на тези българи, българската кауза в Македония няма да бъде загубена", каза доц. Милен Михов, водач на листата.

В църквата „Св. Николай" се пазят урни с пръст от 4-те краища на България – Добруджа, Мизия, Тракия и Македония.

„Тя беше донесена тук по повод годишнината от Търновската конституция от народните представители на ВМРО от тези краища и се пази и се изнася при отбелязване на паметта на българите, дали живота си за родината", допълни водачът на листата с №16.

По-късно бе поднесен и венец на паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов на едноименната улица във Велико Търново. През 1903 година подпoручик Панайотов напуска своята военна служба и участва в Илинденско-Преображенското въстание, където отдава своя живот за свободата на българите в Македония.


 

 

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ