област Велико Търново
Сподели
21 окт 2021
Автор: ОбластВТ

Явор Божанков: В момента БСП е единственият сигурен, балансиран и разумен партньор

Явор Божанков: В момента БСП е единственият сигурен, балансиран и разумен партньор
Нека и другите партии представят своите предложения по новия бюджет, за да не се повторят хаоса и провала на миналите парламенти
 
"Като народен представител съм искал оставката на здравния министър за 100 смъртни случая на ден. Помним грозните картини на хора, останали без болнични легла и без достъп до здравеопазване. В момента имаме над 200 смъртни случая на ден, България е на четвърто място в света по смъртност. Искаме оставката на здравния министър, той не се справя със ситуацията". Това заяви водачът на листата на "БСП за България" във Велико Търново Явор Божанков в предаването "Твоят ден" по Nova News.
 
Според него въвеждането на "зеления сертификат" в България, включително за деца над 12 години, е изключително противоречива мярка.
 
"Ще бъде много трудно, когато управлението, включително предишното на ГЕРБ, досега не успя да убеди населението да се ваксинира, сега в 12 без 5 да го убеди с такава мярка," смята Божанков.
По думите на Божанков в момента липсва ясна и централизирана разяснителна кампания. "Социологията показва, че хората вярват повече на информация в социалните мрежи, отколкото на официалната информация от здравните власти. Трябва да се формира редовен кабинет, което да върне доверието на гражданите," подчерта той.
 
Кандидатът за народен представител припомни, че позиция на БСП от дълго време е, че болниците не трябва да са търговски дружества и обърна внимание, че именно търговията в здравеопазването са ни довели до това - болници да бъдат затваряни в малки населени райони.
 
"Искаме защитени здравни заведения в райони с малко население. По Конституция всички български граждани имат право на достъп до здравеопазване," категоричен бе Божанков.
Според Явор Божанков наложителни са в следващия бюджет мерки за растящите цени на електроенергията и за овладяване на ковид кризата.
 
 "Предложенията на БСП са ясни - намаляване на ДДС за електроносителите и помощ за уязвими групи с 200 мегаватчаса безплатен ток. В държави от Западна Европа тези мерки вече дават резултат."
 
Той апелира към другите партии също да представят своите предложения, за да не се повтори хаосът и провалът на миналите парламенти.
 
"Единственият сигурен, балансиран и разумен партньор в момента е БСП. Отворени сме за разговори с другите сили, които ще влязат в парламента. Призоваваме още веднъж - разговорите да са по политики, а не кой да е министър-председател," каза още Божанков.

"Президентът Радев показа с действията си, че всеки един предизборен ангажимент, който пое, сега е изпълнен. Категорично заставаме зад неговата кандидатура. Кампанията на президента Радев и нашата кампания вървят ръка за ръка и ние ще направим всичко възможно за изборна победа на БСП и на Румен Радев", увери Явор Божанков.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ